logo-print

Αναστολή προθεσμιών λόγω Covid-19, ασφαλιστικές εταιρείες και δήλωση απόδοσης στο Δημόσιο των ασφαλισμάτων ζωής που παραγράφηκαν κατά την λήξη του 2020

ΝΣΚ: Η υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και της αναστολής παραγραφής συναφών αξιώσεων, λόγω της πανδημίας Covid-19

28/04/2021

29/04/2021

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24

Στο ερώτημα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν εντός του Απριλίου 2021 να υποβάλλουν στις αρμόδιες ΔΟΥ την προβλεπόμενη στο άρ. 8 του ν.δ. 1195/1942 δήλωση απόδοσης των ασφαλισμάτων ζωής που κατέστησαν απαιτητά στις 31/12/2015 και δεν αναζητήθηκαν έκτοτε από τους δικαιούχους, με συνέπεια οι σχετικές αξιώσεις να παραγράφονται στις 31/12/2020, ή εάν τίθεται ζήτημα αναστολής της υποχρέωσης αυτής, λόγω των διατάξεων περί αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και αναστολής των νομίμων και δικαστικών προθεσμιών, καθώς και περί αναστολής της παραγραφής των συναφών αξιώσεων, οι οποίες θεσπίστηκαν στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19, απάντησε με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Α’ Τμήμα).

Το ΝΣΚ διαπίστωσε πως, στο πλαίσιο λήψης μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας από την Πολιτεία, κρίθηκε αναγκαία η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των υπηρεσιών τους και, συνακόλουθα, η αναστολή παραγραφής των αξιώσεων για τις οποίες τίθεται ζήτημα ενεργειών, δικαστικών ή εξωδίκων, ενώπιον αυτών.

Το γεγονός αυτό, κατά την κρίση του Συμβουλίου, δεν στοιχειοθετεί περίπτωση δικαιοστασίου καθολικής εφαρμογής των σχετικών περί αναστολής διατάξεων σε οποιαδήποτε αξίωση, για την οποία ουδεμία σύνδεση με την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των υπηρεσιών τους υφίσταται.

Διαβάστε επίσης: Οριοθέτηση της έννοιας της ανώτερης βίας λόγω COVID-19 κατά την εκτέλεση σύμβασης μίσθωσης (ΓνωμΝΣΚ 29/2021)

Τόνισε ότι από τις διατάξεις περί αναστολής νομίμων και δικαστικών προθεσμιών δεν συνάγεται γενικώς αναστολή των κάθε είδους προθεσμιών και διαδικασιών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι σε περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαία η αναστολή ή παράταση προθεσμιών, προβλεπόμενων είτε στο νόμο είτε με άλλο τρόπο, υπήρξε ρητή σχετική ρύθμιση.

Συνεπώς, οι ρυθμίσεις που αφορούν στην αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας δεν ασκούν επιρροή στην διαδικασία του άρ. 8 του ν.δ. 1195/1942 για το τρέχον έτος.

Επισημάνθηκε, τέλος, πως ακόμη και στην περίπτωση τυχόν επίκλησης εκ μέρους κάποιου δικαιούχου του ασφαλίσματος ανωτέρας βίας, λόγω της οποίας κατέστη ανέφικτη η άσκηση της σχετικής αξίωσής του εμπροθέσμως, τυγχάνουν εφαρμογής τα άρθρων 255 και 257 του Αστικού Κώδικα, και όχι οι διατάξεις περί αναστολής λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης ΓνωμΝΣΚ 68/2021.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send