logo-print

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης οργανισμού συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔεφΑθ 1103/2017)

Καταχρηστικές οι προμήθειες που επιβάλλονται στους δημιουργούς για την είσπραξη ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης

10/04/2017

16/11/2017

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Με την απόφαση 1103/2017 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (18ο Τριμελές) κρίθηκε ότι είναι καταχρηστική κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν.703/1977 η προμήθεια που επιβάλλεται στους δημιουργούς για την είσπραξη των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων, στο μέτρο που υπερβαίνει το 18% επί των εισπράξεων για τα εν λόγω δικαιώματα.

Είναι καταχρηστική κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν.703/1977 η προμήθεια που επιβάλλεται στους δημιουργούς για την είσπραξη των δικαιωμάτων ζωντανής δημόσιας εκτέλεσης και δημόσιας εκτέλεσης με μηχανικά μέσα, στο μέτρο που υπερβαίνει το 24% επί των εισπράξεων τόσο για τα δικαιώματα ζωντανής δημόσιας εκτέλεσης όσο και για τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης με μηχανικά μέσα.

Διαβάστε επίσης: Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης οργανισμού συλλογικής διαχείρισης & προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ΔεφΑθ 1102/2017)

Η παράλειψη του Οργανισμού  να προβαίνει σε πλήρη λογοδοσία απέναντι στα μέλη του, συνιστάμενη στην ανάλυση εσόδων και εξόδων ανά κατηγορία δικαιώματος που διαχειρίζεται και τις μεθόδους είσπραξης αυτών, συνιστά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της επιχείρησης, που εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 2 του ν.703/1977.

Η παράλειψη πρόβλεψης της συμμετοχής των δημιουργών (ή έστω εκτίμησης της γνώμης τους) κατά τη λήψη των αποφάσεων του Οργανισμού σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση του ποσοστού 10% επί των εισπράξεων για λογαριασμό των αλλοδαπών οργανισμών συνιστά μη εύλογο συναλλακτικό όρο που οφείλεται στην καταχρηστική εκμετάλλευση της μονοπωλιακής θέσης της επιχείρησης και εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 2 του ν. 703/ 1977.

Η μη απόδοση τόκων στους δημιουργούς για χρονικό διάστημα περίπου εννέα μηνών, δεν συνιστά μη εύλογο και συνεπώς καταχρηστικό συναλλακτικό όρο και δεν στοιχειοθετεί παράβαση του άρθρου 2 του ν. 703/1977.

Δεν στοιχειοθετεί παράβαση του άρθρου 2 του ν. 703/1977 ο συμβατικός όρος, με βάση τον οποίο η διανομή των αμοιβών για τα μηχανικά δικαιώματα των δημιουργών από τις δισκογραφικές εταιρείες, γίνεται σε έξι μήνες από τη λήξη του ημερολογιακού εξαμήνου, μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η είσπραξη.,

Η διαχείριση ως προς την είσπραξη των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων των δημιουργών δεν συνιστά καταχρηστική συμπεριφορά και δεν στοιχειοθετεί παράβαση του άρθρου 2 του ν. 703/1977.

Πηγή: adjustice.gr

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ