logo-print

Διορισμός αποφοίτων Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (ΔΕφΑθ 1649/2023)

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Διαφορά Ακυρωτική – Διορισμός αποφοίτων Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας

Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, Αριθμός Απόφασης: Α 1649/2023 (Τμήμα Η’)

Πρόεδρος: Δήμητρα Αλεβιζοπούλου, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Εισηγήτρια: Όλγα Μπαϊζάνη, Εφέτης Δ.Δ.

Αίτηση ακύρωσης αποφοίτων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας κατά της άρνησης διορισμού τους στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος με την ειδικότητα του διαχειριστή εκκλησιαστικών κειμηλίων από την ημερομηνία της ορκωμοσίας τους, άλλως κατά της σιωπηρής απόρριψης αιτήσεων τους περί διορισμού σε κενές θέσεις διαχειριστή εκκλησιαστικών κειμηλίων στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αποβολή Υπουργού Οικονομικών από τη δίκη, λόγω έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης του. Ερμηνεία άρθρου 45 παρ. 5 του π.δ/τος 18/1989 (Α’ 8) σχετικά με το πως στοιχειοθετείται παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργεια της Διοίκησης.

Διατάξεις ν.3432/2006 (Α’ 14) και ν.3687/2008 (Α’ 159). Διάφοροι λόγοι ακυρώσεως [αντίθεση στο ν.3432/2006, παραβίαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας, της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες θέσεις, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητας, παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντ)].

Κρίση ότι, βάσει των διατάξεων του ν.3432/2006 δεν ανακύπτει υποχρέωση της Διοίκησης να προβεί στον διορισμό των αποφοίτων του Τμήματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, ο νομοθετικός δε χαρακτηρισμός των εν λόγω Ακαδημιών ως «ανωτάτων» και «παραγωγικών», δεν συνεπάγεται άμεση ή έμμεση εξομοίωση τους με τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ούτε αυτόματη εξομοίωση των πτυχίων τους, ενώ υποχρέωση διορισμού δεν ανακύπτει ούτε βάσει των προαναφερόμενων συνταγματικών αρχών.

Δεν υφίσταται υποχρέωση της Διοίκησης να προβεί σε ρύθμιση και, συνεπώς, δεν στοιχειοθετείται παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.

Απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως.

Πηγή: adjustice.gr
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ