logo-print

Καταδίκη Τουρκίας και Κύπρου για μη συνεργασία σε έρευνες για τη δολοφονία οικογένειας Τουρκοκυπρίων (ΕΔΔΑ)

Η πολιτική διαμάχη των δύο χωρών είχε ως αποτέλεσμα να μην επιλυθεί μία φαινομενικά απλή υπόθεση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

22/04/2017

16/11/2017

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με μία ενδιαφέρουσα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε Κύπρο και Τουρκία για την αναποτελεσματική συνεργασία τους σε έρευνα σχετικά με τη δολοφονία μία οικογένειας Τουρκοκυπρίων που έλαβε χώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε στη δολοφονία μίας οικογένειας Τουρκοκυπρίων (υπηκόοων της Κυπριακής Δημοκρατίας), των Elmas και Zerrin Güzelyurtlu, και της κόρης τους, Eylül, τον Ιανουάριο του 2005.

Ο Elmas βρέθηκε νεκρός έπειτα από πυροβολισμούς σε χαντάκι στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας και η σύζυγος μαζί με την κόρη τους, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους, το οποίο ήταν σταματημένο στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Οι δράστες διέφυγαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας – μαζί με τις αρχές του "ψευδοκράτους" - να διεξάγουν παράλληλες έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Η τουρκική πλευρά υποστήριζε ότι η δικογραφία που περιέχει τα στοιχεία εναντίον των υπόπτων θα πρέπει να της παραδοθεί ώστε να καταστεί δυνατή η δίωξής τους, με τις κυπριακές αρχές να αρνούνται.

Με βάση αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί κατά τις έρευνες, οι κυπριακές αρχές ζήτησαν την έκδοση των υπόπτων, οι οποίοι βρίσκονταν εντός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας, με σκοπό να δικαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατίας.

Οι αιτήσεις έκδοσης επεστράφησαν χωρίς απάντηση από την τουρκική πλευρά, με τις έρευνες και των δύο μερών να καταλήγουν τελικά σε αδιέξοδο το 2008.

Έπειτα από τα γεγονότα αυτά, συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, υποστηρίζοντας ότι οι κυπριακές και τουρκικές αρχές (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του "ψευδοκράτους") δεν κατάφεραν να συνεργαστούν και να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για τη δολοφονία της οικογένειας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι σε περιπτώσεις που στη διερεύνηση ανθρωποκτονιών εμπλέκονται αναπόφευκτα περισσότερα από ένα κράτη, τότε αυτά είναι υποχρεωμένα να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να λαμβάνουν όλα τα εύλογα μέτρα που είναι αναγκαία για να διευκολυνθεί και να υλοποιηθεί μια αποτελεσματική έρευνα για την υπόθεση.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε το Δικαστήριο, ήταν σαφές από ότι και οι δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό και να βρουν μέση λύση, παρά τις διάφορες επιλογές που είχαν προταθεί, μεταξύ άλλων, και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι θέσεις των δύο πλευρών προκύπτουν από πολιτικές σκοπιμότητες που αντανακλούν την «μακρόχρονη και έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας».

Η διαμάχη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διεξαχθούν ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές έρευνες και για περισσότερα από οκτώ χρόνια να μην έχει λάβει τέλος μία - απ’ ό,τι φαίνεται - απλή υπόθεση.

Ενόψει των ανώτέρω, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Τουρκία (ομόφωνα) και η Κύπρος (5 ψήφοι υπέρ 2 κατά) παραβίασαν το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δικαίωμα στη ζωή), επιδικάζοντας 8.500 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε προσφεύγοντα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31