logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη - Αναλυτικά η απόφαση

Ανεπαρκείς οι έρευνες των ελληνικών αρχών - Ποια ευρήματα αγνόησαν οι αρχές - Δεν εξετάστηκε επαρκώς η σύνδεση με το σκάνδαλο των υποκλοπών

17/11/2017

30/11/2017

Πολιτειολογία
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την καταδίκη της Ελλάδας για την ανεπαρκή διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (παραβίαση άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η υπόθεση αφορούσε την έρευνα για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους εταιρείας τηλεπικοινωνιών τον Μάρτιο του 2005, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του, μία μόλις ημέρα πριν η ελληνική κυβέρνηση ενημερωθεί ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες πολλών από τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση (το περίφημο σκάνδαλο υποκλοπών).

Η αρχική έρευνα, μεταξύ 2005 και 2006, διαπίστωσε ότι η αιτία του θανάτου ήταν ο απαγχονισμός, ενώ η συμπληρωματική έρευνα, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 2012 και 2014, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της αρχικής έρευνας, παρόλο που δύο από τους τρεις ιατροδικαστές που συμμετείχαν στις σχετικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου παρέμενε ασαφής.

Η οικογένεια του κ. Τσαλικίδη δεν ήταν πεπεισμένη ότι ο θάνατος οφειλόταν σε αυτοκτονία, επισημαίνοντας ότι τόσο στην αρχική όσο και στη συμπληρωματική έρευνα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις.

Ανεπαρκείς οι έρευνες σύμφωνα με το ΕΔΔΑ – Ποια στοιχεία αγνόησαν οι αρχές

Με την απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν πραγματοποίησαν επαρκείς και αποτελεσματικές έρευνες για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε μάλιστα ότι οι αρχές είχαν αποφάσισε να κλείσουν τη συμπληρωματική έρευνα, αναφέροντας απλώς τα σχετικά βήματα που είχαν λάβει και παραπέμποντας σε νέες εκθέσεις, χωρίς να αντιμετωπίσουν επί τις ουσίας τις ασυνέπειες που υπήρχαν στα ευρήματα, όπως η έλλειψη τραυματισμών που συνήθως συνδέονται με τον απαγχονισμό και τις «αντιφάσεις» στο σημάδι σχοινιού στο λαιμό του αποθανόντος.

Οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη και άλλες ασυνέπειες στην έρευνα, όπως η εντυπωσιακή διαφορά στα συμπεράσματα των εγκληματολογικών εκθέσεων των δικαστικών αρχών στην αρχική και τη συμπληρωματική έρευνα, η προφανής έλλειψη κινήτρου για αυτοκτονία και το  το σπασμένο υοειδές οστό, ένα εύρημα που συνάδει με στραγγαλισμό.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο ότι δεν ήταν καν σαφές σε ποιους λόγους στήριξαν οι εισαγγελικές αρχές την απόφασή τους να μην ασκήσουν δίωξη ή να διατάξουν τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, με τη σχετική απόφαση να μην περιλαμβάνει καμία αιτιολογία.

Όπως καταλήγει το ΕΔΔΑ, οι εισαγγελικές αρχές, κατά την αρχική έρευνα, είχαν αναφέρει ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του θανάτου του Τσαλικίδη και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, γεγονός που καθιστούσε ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των απαραίτητων μέτρων  για τη διερεύνηση των αιτίων του θανάτου του.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών συνιστά παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ, επιδικάζοντας στους προσφεύγοντες το ποσό των 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση του ΕΔΔΑ εδώ.

Ενημέρωση: Υπό το φως των νέων εξελίξεων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διαβιβαστεί στο Εφετείο η υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send