logo-print

Στο δρόμο προς το 5G: Η ΕΕ συντονίζει το βασικό ραδιοφάσμα για την προώθηση της συνδεσιμότητας

Ελήφθη η απόφαση για αποδέσμευση ερτζιανών κυμάτων υψηλής ποιότητας για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε χθες απόφαση που θα εξασφαλίσει την αποδέσμευση ερτζιανών κυμάτων υψηλής ποιότητας για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να προωθηθεί η κινητή συνδεσιμότητα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G.

Η συντονισμένη χρήση της ζώνης των 700 MHz, η οποία προσφέρει υψηλές ταχύτητες και εξαιρετική κάλυψη, θα επιτρέψει την ταχύτερη και καλύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το ψηφιακό χάσμα και θα επιτραπεί η ανάπτυξη και προσφορά νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα ή η ηλεκτρονική υγεία, όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα αποκτήσουν αποκλειστική πρόσβαση στη ζώνη των 700 MHz (694-790 MHz) έως τις 30 Ιουνίου 2020. Το χρονοδιάγραμμα αυτό συμπίπτει με την αναμενόμενη ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να καθυστερήσουν την εν λόγω ανακατανομή έως και δύο έτη, αλλά μόνο σε δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις που ορίζονται στην απόφαση.

Η ζώνη των 700 MHz είναι μέρος του εύρους των 470-790 MHz που χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως για ψηφιακές τηλεοπτικές μεταδόσεις και για ασύρματα μικρόφωνα σε διάφορες εκδηλώσεις.

Προκειμένου να διασφαλιστεί επαρκής διάθεση ραδιοφάσματος για τον οπτικοακουστικό τομέα, ακόμη και μετά την αναδιάθεση του άνω τμήματος του εύρους, οι ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες θα παραμείνουν προτεραιότητα στη ζώνη κάτω των 700 MHz (470-694 MHz) τουλάχιστον έως το 2030, με βάση τις εθνικές ανάγκες.

Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν αυτό το εύρος για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των κινητών υπηρεσιών Διαδικτύου, υπό τον όρο ότι αυτό είναι συμβατό με τις ανάγκες για ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες.

Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καθορίσουν σχέδιο εφαρμογής για την επανεκχώρηση αυτή έως το τέλος του Ιουνίου 2018.

Τα επόμενα βήματα

Με την τελική αυτή ψηφοφορία στο Συμβούλιο ολοκληρώνεται η διαδικασία σε πρώτη ανάγνωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 15 Μαρτίου 2017. Η νομική πράξη θα υπογραφεί από τα δύο θεσμικά όργανα στα μέσα Μαΐου και θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 30 Μαΐου. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ