logo-print

Πρόστιμο σε δικηγορική εταιρεία για την αποστολή spam emails (ΑΠΔΠΧ)

Αζήτητη αποστολή email με το οποίο καλούσε λήπτη δανείου σε ελβετικό φράγκο να συμμετέχει σε ομαδική αγωγή για το σκάνδαλο χειραγώγησης του δείκτη LIBOR

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ σε δικηγορική εταιρεία για παράνομη συλλογή και περαιτέρω χρήση προσωπικών δεδομένων για τον σκοπό της απευθείας εμπορικής προώθησης και διαφήμισης μέσω της αποστολής αζήτητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας (spam).

Η Αρχή έλαβε καταγγελία σχετικά µε λήψη µηνύµατος ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στην ηλεκτρονική του διεύθυνση από δικηγορική εταιρεία, μέσω του οποίου τον καλούσε να συµµετάσχει σε οµαδική αγωγή που θα ασκήσει η εταιρεία διεκδικώντας αποζημίωση για το σκάνδαλο χειραγώγησης του δείκτη LIBOR.

Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι είναι δανειολήπτης δανείου σε ξένο νόµισµα (ελβετικό φράγκο) και µέλος του «Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο σύλλογο και έλαβε τηλεφωνικά τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουν διαβιβαστεί τα προσωπικά του δεδοµένα, ως µέλους του συλλόγου, σε τρίτο.

Απέστειλε επίσης µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στον υπεύθυνο επεξεργασίας, καθώς και δεύτερο µήνυµα στη συνέχεια, ζητώντας να σταµατήσει η επικοινωνία και ασκώντας το δικαίωμα πρόσβασης (άρθρο 12 του ν. 2472/1997), µε σκοπό να µάθει την πηγή των προσωπικών του δεδοµένων.

Πρόστιμο και προειδοποίηση

Η Αρχή έκρινε ότι η δικηγορική εταιρεία πραγµατοποίησε αποστολή email προκειµένου να προωθήσει υπηρεσίες της χωρίς να έχει εξασφαλίσει την προηγούµενη συγκατάθεση των παραληπτών των µηνυµάτων.

∆εν προσκόµισε στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τη λήψη συγκατάθεσης του καταγγέλλοντος ή την ύπαρξη προηγούµενης σχέσης επαγγελµατικού χαρακτήρα µε τον καταγγέλλοντα.

Επίσης, δεν ικανοποίησε το δικαίωµα πρόσβασης του καταγγέλλοντα αφού δεν απάντησε στα µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου µέσω των οποίων ο καταγγέλλων ζήτησε να πληροφορηθεί την πηγή των προσωπικών δεδοµένων που επεξεργάζεται ο υπεύθυνος επεξεργασίας.

Καθώς η συγκεκριµένη περίπτωση δεν εµπίπτει στην εξαίρεση της παρ. 3 άρθρου 11 ν. 3471/2006, η πραγµατοποιούµενη επεξεργασία συνιστά αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία χωρίς τη συγκατάθεση των παραληπτών (spam) και παραβιάζει την παρ. 1 άρθρου 11 του ίδιου νόµου.

Με βάση τα παραπάνω, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

α) επέβαλε στη δικηγορική εταιρεία πρόστιµο χιλίων (1.000) ευρώ για παράνοµη συλλογή και περαιτέρω χρήση προσωπικών δεδοµένων για τον σκοπό της απευθείας εµπορικής προώθησης και διαφήµισης µέσω της αποστολής αζήτητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας (παραβίαση του άρθρου 11 ν. 3471/2006).

β) επέβαλε αυστηρή προειδοποίηση στην εταιρεία να ικανοποιεί εφεξής προσηκόντως το προβλεπόμενο από το άρθρο 12 του ν. 2472/1997 δικαίωµα πρόσβασης των υποκειµένων των προσωπικών δεδοµένων τα οποία επεξεργάζεται.

Δείτε την απόφαση 70/2017 της ΑΠΔΠΧ εδώ.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

send