logo-print

Άρθρο 14 - Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 39804/2812/1.6.2017 - (Άρθρο 14 της Oδηγίας 2014/47/ΕΕ) – Επακολούθηση σε περίπτωση σοβαρών ή επικίνδυνων ελλείψεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

20/05/2018

Κωδικοποιημένο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, οποιαδήποτε σοβαρή ή επικίνδυνη έλλειψη διαπιστώνεται στο πλαίσιο αρχικού ή διεξοδικότερου ελέγχου θα διορθώνεται πριν το όχημα ξαναχρησιμοποιηθεί στο δημόσιο οδικό δίκτυο.

2. Ο ελεγκτής μπορεί να αποφασίσει ότι το όχημα θα υποβληθεί σε πλήρη τεχνικό έλεγχο, εντός επτά (7) ημερών, αν το όχημα είναι ταξινομημένο στη χώρα μας. Αν το όχημα είναι ταξινομημένο σε άλλο κράτος-μέλος, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του άλλου κράτους-μέλους, μέσω των συνδέσμων που αναφέρονται στο άρθρο 17, να προβεί σε νέο τεχνικό έλεγχο του οχήματος με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 18, παράγραφος 2. Όταν διαπιστώνονται σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις σε όχημα ταξινομημένο εκτός της Ένωσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του κράτους ταξινόμησης του οχήματος.

3. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις οι οποίες απαιτείται να επισκευαστούν τάχιστα ή αμέσως δεδομένου ότι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την οδική ασφάλεια, απαγορεύεται η χρήση του οχήματος έως ότου επισκευαστούν οι ελλείψεις. Επιτρέπεται η χρήση του οχήματος για τη μετάβαση σε ένα από τα πλησιέστερα συνεργεία όπου είναι δυνατόν να επισκευαστούν οι ελλείψεις, με την προϋπόθεση ότι οι επικίνδυνες ελλείψεις διορθώθηκαν κατά τρόπο που επιτρέπει στο όχημα να φτάσει στο συνεργείο και δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος ασφάλειας για τους επιβαίνοντες ή άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Στην περίπτωση ελλείψεων που δεν απαιτούν άμεση επισκευή, επιτρέπεται η χρήση του οχήματος για διάστημα τριάντα (30) ημερών, εντός των οποίων πρέπει να επισκευαστούν οι ελλείψεις.

Όταν το όχημα δεν μπορεί να επισκευαστεί κατά τρόπο ώστε να μπορεί να φτάσει στο συνεργείο, μπορεί να μεταφέρεται σε διαθέσιμο μέρος όπου είναι δυνατόν να επισκευαστεί.

Σημειώσεις επί του νόμου

Για τα παραρτήματα βλέπε ΦΕΚ (σελ. 33184 - 33276)

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30