logo-print

Μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων

Τι προβλέπει η νέα διάταξη για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων (Ν. 4487/2017)

29/08/2017

16/11/2017

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Νέα διάταξη αναφορικά με την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας περιλαμβάνει ο πρόσφατος νόμος για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 56 του Ν. 4487/2017 εισήχθη διάταξη στο νόμο περί υποχρεωτικής καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων (άρθρο 7 Ν. 2112/1920), ως εξής:

«Επίσης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη τροποποίηση του εν λόγω άρθρου από το 1930.

Η διάταξη αυτή, η οποία προέκυψε από την τροπολογία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, την οποία έκαναν εν μέρει δεκτή οι αρμόδιοι υπουργοί, κρίθηκε αναγκαία για την «προφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντι στην παραβατική πρακτική της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών».

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε προσφάτως στην επικαιρότητα έπειτα από την απόφαση 677/2017 του Αρείου Πάγου, με την οποία κρίθηκε ότι μόνη η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας.

Δείτε το Νόμο 2112/1920, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εδώ.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο