logo-print

Αφαίρεση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από δώμα πολυκατοικίας (ΜΠρΑθ 7098/2017)

Τοποθέτηση κεραίας κατά παράβαση του κανονισμού πολυκατοικίας - Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στους συνιδιοκτήτες

19/09/2017

08/03/2018

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ’ αριθμ. 7098/2017 απόφασή του Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή συνιδιοκτητών πολυκατοικίας κατά εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για την αποξήλωση κεραίας που τοποθετήθηκε εν αγνοία τους στο δώμα πολυκατοικίας, έπειτα από συμφωνία του ιδιοκτήτη του δώματος με τις εταιρίες αυτές.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των χιλίων ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη στην πλεινότητα των εναγόντων, αναγνωρίζοντας τη σχετική υποχρέωση των εναγομένων εταιρειών και για τους υπόλοιπους ενάγοντες συνιδιοκτήτες.

Η υπόθεση αφορά στην τοποθέτηση κεραιών από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε δώμα πολυκατοικίας, κατά παράβαση των όρων του κανονισμού της πολυκατοικίας, ο οποίος θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις, όπως η μεταβολή της εξωτερικής εμφάνισης της οικοδομής.

Διαβάστε επίσης: Οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση κάμερας στην είσοδο διαμερίσματος (ΑΠΔΠΧ)

Σύμφωνα με την απόφαση, δεν αποδεικνύεται ότι από τις εν λόγω κεραίες εκπέμπεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι επικίνδυνη για την υγεία των ενοίκων της πολυκατοικίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η συμπεριφορά των εναγόμενων εταιρειών προσέβαλε το απόλυτο δικαίωμα δουλείας των εναγόντων και συνιστά εν προκειμένω αδικοπραξία, καθώς είναι παράνομη (παράβαση πολεοδομικών διατάξεων, προσβολή απολύτου δικαιώματος δουλείας επί του δουλεύοντος μισθίου) και υπαίτια, καθόσον οι εναγόμενες εταιρείες γνώριζαν το παράνομο και ανεπίτρεπτο των ενεργειών τους (είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου του κανονισμού της πολυκατοικίας).

Εντούτοις, αποσκοπώντας στα ωφελήματα που θα είχαν από την εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω σταθμών βάσεων κινητής τηλεφωνίας στο συγκεκριμένο μίσθιο και παραβλέποντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε αυτό για τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, προέβησαν από πρόθεση στην μίσθωση αυτού, στην εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών και προκάλεσαν αιτιωδώς σ' αυτούς οικονομική ζημία, συνιστάμενη στην δυσχέρεια εκμίσθωσης των ιδιοκτησιών τους και στην μείωση της εμπορικής και μισθωτικής αξίας των διαμερισμάτων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Ενημερωθείτε για τις κεραίες της περιοχής σας από το νέο portal της ΕΕΤΤ

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε πως η νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει την προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για το παραδεκτό της συζήτησης εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, έρχεται σε αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 6 § i της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕΣΔΑ), καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 17, 20 και 25 του Συντάγματος (δικαίωμα της ιδιοκτησίας, δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας και αρχή της αναλογικότητας).

Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.

Πηγή: dsanet.gr

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send