logo-print

Υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες από εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστών και διαχειριστών κοινωφελών περιουσιών

Διευκρινίσεις για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΝΣΚ)

09/10/2017

16/11/2017

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Με την υπ’ αριθμ. 188/2017 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης εκ μέρους εκτελεστών διαθηκών, εκκαθαριστών και διαχειριστών κοινωφελών περιουσιών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ερωτά:

1) Αν έχουν υποχρέωση υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης

α) τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του άρθρου 16 του Ν. 4182/2013, διορίστηκαν όμως εκτελεστές-εκκαθαριστές, όχι σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4182/2013, αλλά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη συστατική πράξη (διαθήκη),

Διαβάστε επίσης: Έως 31 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Μητρώο εκτελεστών διαθηκών, εκκαθαριστών, διαχειριστών κοινωφελών περιουσιών ή ιδρυμάτων

β) οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών, εκκαθαριστές, εκτελεστές κοινωφελών περιουσιών, που διορίστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα πριν την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου του άρθρου 16 και εν συνεχεία εγγράφηκαν στο Μητρώο, συνεχίζοντας τα καθήκοντά τους στην υπόθεση που είχαν διοριστεί πριν.

2) Αν στην περίπτωση διορισμού νομικού προσώπου εγγεγραμμένου στο Μητρώο, ως εκτελεστή, εκκαθαριστή ή κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έχουν α) το φυσικό πρόσωπο που ορίστηκε ως προστηθείς της εταιρείας και β) τα μέλη της προσωπικής  ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτής.

Επί των ερωτημάτων αυτών, το ΝΣΚ γνωμοδότησε ως εξής:

Τα φυσικά πρόσωπα που διορίστηκαν εκτελεστές-εκκαθαριστές, σύμφωνα με τη συστατική πράξη (διαθήκη) καθώς και κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών, εκκαθαριστές και εκτελεστές κοινωφελών περιουσιών που διορίστηκαν πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4182/2013, άσκησαν σχετικά καθήκοντα πριν την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου του άρθρου 17 του νόμου και εν συνεχεία εγγράφηκαν σε αυτό, συνεχίζοντας τα καθήκοντά τους στην υπόθεση που είχαν διοριστεί προηγουμένως, έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, από την εγγραφή τους στο Μητρώο (πλειοψ.).

Αν διοριστεί ως εκτελεστής, εκκαθαριστής ή κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, νομικό πρόσωπο, εγγεγραμμένο στο ως άνω Μητρώο, τα προστηθέντα εκ μέρους του εν λόγω νομικού προσώπου φυσικά πρόσωπα, που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο, για την άσκηση των καθηκόντων του, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Ομοίως, σε περίπτωση διορισμού νομικού προσώπου με μορφή ομορρύθμου ή ετερορρύθμου εταιρείας, εγγεγραμμένης στο ως άνω Μητρώο, ως εκτελεστή, εκκαθαριστή ή κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, τα μέλη της εταιρείας ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτής, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, αν δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο (ομοφ).

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 188/2017 εδώ.

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

send