logo-print

Χορήγηση ευαίσθητων δεδομένων συνυποψηφίου σε τρίτο συνυποψήφιο με σκοπό την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής

Στα πλαίσια άσκησης προσφυγής κατά του πίνακα κατάταξης σε προκήρυξη του ΟΑΕΔ

02/11/2017

16/11/2017

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με την υπ' αριθ. 103/2017 απόφασή η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρείχε την άδειά της στον Οργανισµό Απασχολήσεως Εργατικού ∆υναµικού (ΟΑΕ∆) για χορήγηση ευαίσθητων δεδομένων συνυποψηφίου σε τρίτο συνυποψήφιο με σκοπό την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής.

Η υπόθεση αφορά σε Προκήρυξη του ΟΑΕ∆ για την πλήρωση θέσεων στο ∆ηµόσιο ατόµων υπαγοµένων στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 2643/1998, στην οποία συμμετείχε ο Α, υποβάλλοντας αίτηση για κατάληψη µίας εκ των προκηρυχθεισών θέσεων.

Πλην όµως, µε τον τελικό πίνακα κατάταξης κατετάγη επιλαχών και για το λόγο αυτό ζήτησε από τον ΟΑΕΔ να λάβει αντίγραφα των δικαιολογητικών των συγκεκριμένων συνυποψηφίων του, προκειµένου, όπως αναφέρει, να προκειµένου να προσφύγει κατά της κατατάξεώς του.

Όπως αναφέρει στην απόφασή της η ΑΠΔΠΧ, η ανακοίνωση των στοιχείων των επιλεγέντων συνυποψηφίων σε άλλον υποψήφιο είναι νόµιµη χωρίς τη συγκατάθεσή τους, υπό τις εξής σωρευτικά εξεταζόµενες προϋποθέσεις:

α) Τα δεδοµένα ζητούνται µε τη νόµιµη διαδικασία (έγγραφη αίτηση από τον ενδιαφερόµενο στον υπεύθυνο επεξεργασίας και τεκµηρίωση υπέρτερου έννοµου συµφέροντος). Το υπέρτερο έννοµο συµφέρον συνίσταται στο δικαίωµα του αιτούντος να ασκήσει τα εκ του νόµου δικαιώµατά του προσβολής των σχετικών αποφάσεων που αφορούν στην κατάταξη των επιτυχόντων, κατ’ εφαρµογή του άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 2472/1997.

β) Η ανακοίνωση στοιχείων των συνυποψηφίων περιορίζεται στη χορήγηση των δικαιολογητικών εκείνων που αποτέλεσαν τη βάση της αξιολογήσεως των υποψηφίων για την κατάληψη των προκηρυχθεισών θέσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που οι υποψήφιοι, επικαλέστηκαν και πρόσθετα προσόντα µπορούν να χορηγηθούν και αυτά τα δικαιολογητικά στον συνυποψήφιο που απορρίφθηκε, µε την προϋπόθεση ότι υπήρξε σύγκριση των υποψηφίων και επί των πρόσθετων αυτών προσόντων.

γ) Τα στοιχεία που ανακοινώνονται δεν περιλαµβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα, αν όµως και τέτοια στοιχεία αποτέλεσαν τη βάση αξιολογήσεως των υποψηφίων για την κατάληψη των προκηρυχθεισών θέσεων, µπορεί να δοθεί από την Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενόψει της διατάξεως του άρθρου 7 παρ. 2 του ν. 2472/1997, η άδεια στον υπεύθυνο επεξεργασίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά σε κάθε υποψήφιο που δεν επιλέχθηκε, προκειµένου να ασκήσει τα δικαιώµατά του προσβολής της επιλογής άλλου συνυποψήφιου (βλ. µε αριθµ. 40/2005 και 75/2011 αποφάσεις της ΑΠ∆ΠΧ).

δ) Η ανακοίνωση των στοιχείων των συνυποψηφίων στον αιτούντα προϋποθέτει σύµφωνα µε το άρθρο 11 παρ. 3 του ν. 2472/1997 την προηγούµενη ενηµέρωση των υποκειµένων των δεδοµένων, η οποία δύναται να λάβει χώρα και µέσω της προκηρύξεως.

Στην κρινόµενη υπόθεση, η πρόσβαση του Α τόσο στις αιτήσεις- υπεύθυνες δηλώσεις όσο και στα δικαιολογητικά που περιλαµβάνονται στον φάκελο των συγκεκριµένων συνυποψηφίων του Β, Γ, ∆, οι οποίοι κατετάγησαν προ αυτού στον οικείο πίνακα κατατάξεως, προκειµένου να ασκήσει το εκ του νόµου ως άνω δικαίωµα του µε σκοπό την κατάταξή του σε θέση επιτυχόντος, αποτελεί, σύμφωνα με την Αρχή, αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώµατος αυτού και είναι νόµιµη.

Όπως αναφέρει η απόφαση, οι βεβαιώσεις ανεργίας και αναπηρίας που περιλαµβάνονται στον φάκελο των συνυποψηφίων, ελήφθησαν υπ’ όψιν µε τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και αποτέλεσαν µε αυτά τη βάση αξιολογήσεως για την κατάληψη των θέσεων που προκηρύχθηκαν, η δε χορήγησή τους κρίνεται αναγκαία για την αναγνώριση και ενάσκηση των δικαιωµάτων του αιτούντος. 

Δείτε αναλυτικά την απόφαση 103/2017 της ΑΠΔΠΧ εδώ.

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ