logo-print

«Όχι» στη λειτουργία ηλεκτρονικού αρχείου με δεδομένα υγείας των κατοίκων μικρών νησιών από την Ομάδα Αιγαίου

Η ΑΠΔΠΧ απέρριψε αίτηση περί χορήγησης άδειας λειτουργίας ηλεκτρονικού αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα υγείας των κατοίκων μικρών και ακριτικών νησιών της χώρας

06/11/2017

16/11/2017

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Με την υπ' αριθμ. 97/2017 απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απέρριψε αίτηση της Ομάδας Αιγαίου περί χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ηλεκτρονικού αρχείου με τα ευαίσθητα δεδομένα υγείας των κατοίκων των μικρών και ακριτικών νησιών της χώρας.

Η Αρχή έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητη, αναγκαία ούτε πρόσφορη η σύσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού αρχείου για την εθελοντική παροχή υπηρεσιών υγείας και την εν γένει ανάπτυξη της δραστηριότητας της Ομάδας Αιγαίου στον τομέα αυτό και στον χώρο που προσφέρονται οι εν λόγω υπηρεσίες, δηλαδή τα μικρά και ακριτικά νησιά της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ζητήματα προσωπικών δεδομένων από την πρόσβαση σε ιατρικό φάκελο ασθενούς ή αποβιώσαντος

Επίσης, έκρινε ότι η επίμαχη τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου και η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων υγείας των κατοίκων των νησιών αυτών είναι δυσανάλογη της συχνότητας των εθελοντικών και έκτακτων επισκέψεων της Ομάδας στα νησιά, καθώς στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θεωρείται βέβαιο ότι κάτοικοί τους θα έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και θα έχουν λάβει ιατρική φροντίδα από τον αγροτικό ιατρό, με αποτέλεσμα το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο να καθίσταται ανενημέρωτο και επομένως μη πρόσφορο για την επίτευξη των σκοπών σύστασής του.

Αντιθέτως, οι εθελοντικές υπηρεσίες της Ομάδας Αιγαίου μπορούν να επιτευχθούν εξίσου αποτελεσματικά με τον ηπιότερο τρόπο της παράδοσης των αποτελεσμάτων των ιατρικών εξετάσεων στον κατά τόπους αγροτικό ιατρό.

Δείτε την απόφαση 97/2017 εδώ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send