logo-print

Άρθρο 2 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Υποβολή Αίτησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

1. Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον Οφειλέτη ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. www.keyd.gov.gr και την επιλογή την ένδειξης του Συστήματος, με τη σήμανση «Ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017».

2. Με την επιτυχή εισαγωγή στο Σύστημα, αυτό εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης), φυσικού ή νομικού προσώπου, επιλέγοντας τον αντίστοιχο ρόλο. Ταυτόχρονα, γίνεται αυτομάτως έλεγχος σχετικά με το εάν ο συγκεκριμένος οφειλέτης έχει υποβάλει ξανά αίτηση, η οποία είτε περαιώθηκε επιτυχώς είτε κατέληξε σε πρακτικό αποτυχίας. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία διακόπτεται με την εμφάνιση της αντίστοιχης ένδειξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αίτηση, ήτοι δεν έχει υποβληθεί ή δεν έχει διαπιστωθεί η εκπλήρωση των κριτηρίων υπαγωγής/ επιλεξιμότητας, το Σύστημα ελέγχει αυτόματα εάν ο Οφειλέτης δικαιούται να εκκινήσει ο ίδιος τη διαδικασία υπαγωγής στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Ειδικότερα:

α) Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσκληση πιστωτή προς τον οφειλέτη, το Σύστημα επιτρέπει στον οφειλέτη να ξεκινήσει την υποβολή αίτησης,

β) Σε περίπτωση που υπάρχει πρόσκληση πιστωτή προς τον οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος έχει ανταποκριθεί εντός δύο (2) μηνών, το Σύστημα του επιτρέπει να ξεκινήσει την υποβολή αίτησης, ενώ, εφόσον αυτός δεν έχει ανταποκριθεί μέσα σε δύο μήνες, η διαδικασία διακόπτεται.

Για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ελέγχου, το Ελληνικό Δημόσιο, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ΝΠΔΔ, οι ΟΤΑ και οι χρηματοδοτικοί φορείς αποστέλλουν κατ' ελάχιστον μια φορά το μήνα τυποποιημένα αρχεία, τα οποία φορτώνονται στο Σύστημα από την Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. Τα αρχεία αυτά περιέχουν κατ' ελάχιστο, α/α πρόσκλησης, ΑΦΜ του πιστωτή, επωνυμία του πιστωτή, ΑΦΜ του οφειλέτη, επωνυμία του οφειλέτη (για νομικά πρόσωπα) ή ονοματεπώνυμο/ πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα) και ημερομηνία επίδοσης της πρόσκλησης. Η διορία των δύο μηνών ξεκινάει από την ημερομηνία επίδοσης της τελευταίας πρόσκλησης προς τον οφειλέτη μέχρι την είσοδο αυτού στην εφαρμογή και την εκπλήρωση των κριτηρίων υπαγωγής/επιλεξιμότητας.

3. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτηση σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, ήτοι αίτηση για την οποία έχει διαπιστωθεί η εκπλήρωση των κριτηρίων υπαγωγής/ επιλεξιμότητας και εκκρεμεί η εισαγωγή στοιχείων και δικαιολογητικών, το Σύστημα μεταφέρει τον Οφειλέτη στα στάδια επεξεργασίας και εισαγωγής στοιχείων.

4. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτηση σε κατάσταση οριστικής υποβολής, το Σύστημα επιτρέπει στον Οφειλέτη την επισκόπηση της αίτησης, όχι όμως και τη μεταβολή στοιχείων αυτής. Επίσης επιτρέπονται ενέργειες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

5. Ο Οφειλέτης επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για το εξής: «Για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα λάβει χώρα αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δεδομένων του οφειλέτη, από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και των τραπεζών, στο πλαίσιο της παρεχομένης αδείας του οφειλέτη για την επεξεργασία και κοινοποίηση των δεδομένων του, την άρση απορρήτου τραπεζικών καταθέσεων του αρθ. 1 ν.δ. 1059/1971 (Α' 270) και φορολογικού απορρήτου του αρθ. 17 ν. 4174/2013 (Α' 170) που συνεπάγεται η κατάθεση της αίτησης, όπως ρητώς αναφέρεται στο αρθ. 5 παρ. 6 ν. 4469/2017 (Α' 62)».

6. Σε περίπτωση ύπαρξης νομικών ή φυσικών προσώπων που προήλθαν από διαδοχή επιχειρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 479 του Αστικού Κώδικα, ο Οφειλέτης συμπληρώνει στο σύστημα πίνακα με τα στοιχεία των εταιρειών που έχει διαδεχθεί και φορτώνει τα σχετικά παραστατικά ή έγγραφα τεκμηρίωσης. Ο πίνακας περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον α/α, ΑΦΜ παλαιάς επιχείρησης, Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή ονοματεπώνυμο/ πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα) και την ημερομηνία διαδοχής.

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send