logo-print

Άρθρο 3 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Κριτήρια υπαγωγής και επιλεξιμότητας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Με την εισαγωγή των ανωτέρω στοιχείων έναρξης της αίτησης, το Σύστημα ανακτά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης - Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον έλεγχο της υπαγωγής στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και της επιλεξιμότητας. Τα στοιχεία αυτά είναι:

α) Βασικά στοιχεία της επιχείρησης: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου οφειλέτη, Τύπος οφειλέτη (ΦΠ ή ΝΠ), Επωνυμία (για ΝΠ) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για ΦΠ), ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας/ Περιγραφή, Ημ/νια έναρξης επιχείρησης, Λογιστικό σύστημα το οποίο τηρεί η επιχείρηση.

β) Στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης: Διεύθυνση έδρας (Οδός, Αριθμός, ΤΚ, Πόλη, Περιφερειακή Ενότητα, Περιφέρεια), τηλέφωνο, και ηλεκτρονική διεύθυνση, θα παρέχεται η δυνατότητα αλλαγών στον Οφειλέτη αλλά μόνον για τα συγκεκριμένα στοιχεία.

γ) Τα στοιχεία της επιχείρησης από όπου συνάγεται ότι ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα ή νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

δ) Τα στοιχεία της επιχείρησης από όπου συνάγεται ότι ο οφειλέτης έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

ε) Η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, συμπεριλαμβανομένων τυχόν οφειλών υπέρ τρίτων πιστωτών (π.χ. ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), οι οποίες βεβαιώνονται και εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση.

στ) Οι δραστηριότητες (δηλαδή Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας - ΚΑΔ) της επιχείρησης για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που ευρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του ν. 4469/2017, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 αυτού.

ζ) Η κατάσταση της επιχείρησης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ευρίσκεται σε λειτουργία, ήτοι δεν έχει διακόψει τη δραστηριότητά της και δεν έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

η) Το λογιστικό σύστημα το οποίο τηρεί η επιχείρηση (απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), προκειμένου να διαπιστωθούν, κατά περίπτωση τα εξής:

i) Για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων, ότι έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις, και

ii) Για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ότι έχουν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή θετική καθαρή θέση σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις.

2. Όσα από τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης (είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στη βάση δεδομένων) θα καταχωρούνται στο σύστημα ή θα δηλώνονται από τον Οφειλέτη.

3. Στη συνέχεια, το Σύστημα ανακτά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ασφαλιστικής διοίκησης (ΚΕΑΟ) για τον έλεγχο της υπαγωγής στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, αναφορικά με την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016.

4. Επιπλέον, το Σύστημα ανακτά στοιχεία από τη βάση δεδομένων των χρηματοδοτικών φορέων (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) για τον έλεγχο της υπαγωγής στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, αναφορικά με (διαζευκτικώς):

α) Την ύπαρξη οφειλής προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 ή οφειλής που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.

β) Την ύπαρξη επιταγών εκδόσεως του οφειλέτη που δεν πληρώθηκαν, λόγω μη επαρκούς υπολοίπου (άρθρο 40 του ν. 5960/33).

γ) Την ύπαρξη διαταγών πληρωμής ή δικαστικών αποφάσεων που έχουν στη διάθεσή τους οι χρηματοδοτικοί φορείς.

5. Όσα από τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στη βάση δεδομένων, θα δηλώνονται από τον Οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή ο τελευταίος έχει την υποχρέωση να φορτώσει στο σύστημα τα σχετικά παραστατικά τεκμηρίωσης.

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send