logo-print

Άρθρο 19 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Ψηφοφορία επί των προτάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση

1. Ο συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος, ενημερώνει τους συμμετέχοντες πιστωτές:

α) για το σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών του εμπειρογνώμονα που έγινε αποδεκτό από τον οφειλέτη και τους καλεί σε ψηφοφορία επί αυτού εντός πέντε (5) ημερών εάν είναι μικρές επιχειρήσεις, ή δέκα (10) ημερών εάν είναι μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί στο σύστημα την ψηφοφορία επί του σχεδίου αυτού.

β) για το σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών του εμπειρογνώμονα και τις αντιπροτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών (αρχικές ή τροποποιημένες) που έγιναν αποδεκτές από τον οφειλέτη και τους καλεί σε ψηφοφορία επί αυτών, καθώς και επί τυχόν αντιπροτάσεων αναδιάρθρωσης οφειλών που τροποποιήθηκαν από τον οφειλέτη εντός δέκα (10) ημερών. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί στο σύστημα την ψηφοφορία επί των προτάσεων/αντιπροτάσεων (αρχικών ή τροποποιημένων).

2. Οι συμμετέχοντες πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο Σύστημα και να καταχωρήσουν την ψήφο τους. Ο Συντονιστής μέσω του Συστήματος, και συγκεκριμένα μέσω των πεδίων «Ποσοστό συμμετεχόντων» και «Ποσοστό συμμετεχόντων με ειδικό προνόμιο», του συγκεντρωτικού πίνακα οφειλών ελέγχει αν οι συμμετέχοντες πιστωτές που αποδέχονται κάποια από τις προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών που τέθηκαν σε ψηφοφορία, συγκεντρώνουν το εξήντα επί τοις εκατό (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών στους οποίους περιλαμβάνεται ποσοστό σαράντα επί τοις εκατό (40%) των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο. Σε περίπτωση που οι οφειλές προς το Δημόσιο ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €), ο Συντονιστής προσμετρά το Δημόσιο ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στους συμμετέχοντες πιστωτές που έχουν εγκρίνει το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών, εφόσον έχουν τηρηθεί οι κανόνες του άρθρου 15 του ν. 4669/2017 και οι λοιποί υποχρεωτικοί κανόνες του άρθρου 9 του νόμου αυτού, στο βαθμό που συμβιβάζονται με τους κανόνες του άρθρου 15. Σε περίπτωση που κάποια πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των προτάσεων που τέθηκαν σε ψηφοφορία, η διαδικασία θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου.

3. Σε περίπτωση που καμία πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία είναι δύο (2), η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

4. Σε περίπτωση που καμία πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και οι προτάσεις που τέθηκαν σε ψηφοφορία είναι περισσότερες από δύο (2), ο Συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος ενημερώνει τους συμμετέχοντες πιστωτές για τις δύο (2) προτάσεις που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων και τους καλεί σε ψηφοφορία εντός πέντε (5) ημερών επί αυτών. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί στο σύστημα την ψηφοφορία επί των δύο (2) επικρατέστερων προτάσεων.

5. Οι συμμετέχοντες πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο Σύστημα και να καταχωρήσουν την ψήφο τους. Ο Συντονιστής μέσω του Συστήματος, και συγκεκριμένα μέσω των πεδίων «Ποσοστό συμμετεχόντων» και «Ποσοστό συμμετεχόντων με ειδικό προνόμιο», του συγκεντρωτικού πίνακα οφειλών ελέγχει αν οι συμμετέχοντες πιστωτές που αποδέχονται κάποια από τις προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών που τέθηκαν σε ψηφοφορία, συγκεντρώνουν ποσοστό εξήντα επί τοις εκατό (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών στους οποίους περιλαμβάνεται ποσοστό σαράντα επί τοις εκατό (40%) των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο. Σε περίπτωση που μία (1) από τις δυο (2) προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η διαδικασία θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου.

6. Σε περίπτωση που καμία από τις δυο (2) προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ο Συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος ενημερώνει τους συμμετέχοντες πιστωτές για την πρόταση που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων και τους καλεί σε ψηφοφορία εντός πέντε (5) ημερών επί αυτής. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί στο σύστημα την ψηφοφορία επί της επικρατέστερης πρότασης.

7. Οι συμμετέχοντες πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο Σύστημα και να καταχωρήσουν την ψήφο τους. Ο Συντονιστής μέσω του Συστήματος, και συγκεκριμένα μέσω των πεδίων «Ποσοστό συμμετεχόντων» και «Ποσοστό συμμετεχόντων με ειδικό προνόμιο», του συγκεντρωτικού πίνακα οφειλών ελέγχει αν οι συμμετέχοντες πιστωτές που αποδέχονται κάποια από τις προτάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών που τέθηκαν σε ψηφοφορία, συγκεντρώνουν ποσοστό εξήντα επί τοις εκατό (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών στους οποίους περιλαμβάνεται ποσοστό σαράντα επί τοις εκατό (40%) των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο. Στην περίπτωση αυτή, έχει εφαρμογή και το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η διαδικασία θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η διαδικασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που η πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ο συντονιστής συντάσσει πρακτικό αποτυχίας, το φορτώνει στο Σύστημα και ενημερώνει τον οφειλέτη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος.

8. Ο Συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του Συστήματος ενημερώνει τους συναινούντες πιστωτές και τον οφειλέτη για την έγκριση της πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών και τους καλεί να υπογράψουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών.

9. Με την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών, ο Συντονιστής φορτώνει την υπογεγραμμένη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών στο Σύστημα και την αποστέλλει στον οφειλέτη και στους συμμετέχοντες πιστωτές με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος.

10. Οι συμμετέχοντες πιστωτές που καταψήφισαν την πρόταση αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε έχουν δικαίωμα να υποβάλουν εγγράφως στο Συντονιστή ενστάσεις κατά της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Ο Συντονιστής φυλάσσει τα αντίγραφα των ενστάσεων και χορηγεί αντίγραφα σε οιονδήποτε θεμελιώνει έννομο συμφέρον.

11. Μετά το πέρας της διαδικασίας ο Συντονιστής συντάσσει πρακτικό περαίωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 16 του ν. 4469/2017, το φορτώνει στο Σύστημα και το αποστέλλει στον οφειλέτη και στους συμμετέχοντες πιστωτές με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος.

12. Το πρακτικό περαίωσης αναφέρει υποχρεωτικά:

α) την ύπαρξη απαρτίας των συμμετεχόντων πιστωτών,

β) πρόσθετα έγγραφα και στοιχεία που χορηγήθηκαν από τον οφειλέτη στους συμμετέχοντες πιστωτές,

γ) τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη στα σχέδια σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών που τέθηκαν σε ψηφοφορία,

δ) τα σχέδια σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών που τέθηκαν σε ψηφοφορία,

ε) τα ποσοστά πλειοψηφίας για την λήψη απόφασης από τους συμμετέχοντες πιστωτές σχετικά με την έγκριση σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών,

στ) διαβεβαίωση του Συντονιστή ότι κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης τηρήθηκαν οι διατάξεις του παρόντος νόμου και των κατ" εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών πράξεων και

ζ) ενστάσεις συμμετεχόντων πιστωτών που καταψήφισαν.

13. Οποιοσδήποτε μη συμμετέχων πιστωτής ή συνοφειλέτης δικαιούται να λάβει από τον συντονιστή αντίγραφο του πρακτικού περαίωσης της διαπραγμάτευσης.

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send