logo-print

Άρθρο τέταρτο - Νόμος 4506/2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/12/2017

Υπό κωδικοποίηση
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

1. Καταργούνται:

α) οι παράγραφοι 1, 2, 3 και 5 του άρθρου 8 του ν. 3021/2002 (Α΄ 143), β) η παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233), γ) η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2644/1998, δ) το άρθρο 50 του ν. 3801/2009 (Α΄ 163).

2. α) Στην περίπτωση α΄ της παρ. 10 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995 (Α΄ 159), διαγράφονται οι λέξεις «από τις οποίες μία μόνο πρωινή και μία μόνο απογευματινή».

β) Η παρ. 11 του άρθρου 13 του ν. 2328/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

«11. Ο περιορισμός της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τους συζύγους και τους συγγενείς σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται ότι ασκείται αθέμιτη επιρροή.

Ως αθέμιτη επιρροή νοείται η παράβαση των κανόνων της πολυφωνίας, της αντικειμενικής και ίσης ενημέρωσης και του ανταγωνισμού. Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν μόνο για τους συζύγους ή συγγενείς των ημεδαπών φυσικών προσώπων και εφόσον πρόκειται για μετόχους επιχειρήσεων που δεν είναι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.). Οι ανωτέρω περιπτώσεις αθέμιτης επιρροής, μέσω παρένθετων προσώπων, στη λήψη αποφάσεων της επιχείρησης εξετάζονται από το Ε.Σ.Ρ. ή την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την κατά το ν. 3592/2007 (Α΄ 161), όπως ισχύει, προβλεπόμενη αρμοδιότητά τους, αυτεπαγγέλτως με ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή τους ή κατόπιν καταγγελίας πλήρως και προσηκόντως αιτιολογημένης.».

γ) Η παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«4. Η κάτοχος άδειας του παρόντος ή οι μέτοχοί της μπορούν να κατέχουν και άδεια λειτουργίας ενός μόνο ραδιοφωνικού και ενός μόνο τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης. Τυχόν συμμετοχή της κατόχου άδειας του παρόντος ή των μετόχων της και σε άλλη επιχείρηση που κατέχει άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης, επιτρέπεται εφόσον δεν υφίσταται έλεγχος αυτής. Έλεγχος υφίσταται όταν η κάτοχος της άδειας του παρόντος ή οι μέτοχοί της (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που κατέχουν και άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης, συμμετέχουν και σε άλλη επιχείρηση που κατέχει άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης και επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο ουσιωδώς τη λήψη αποφάσεων της επιχείρησης αυτής, σχετικά με τον τρόπο διοίκησης και εν γένει τη λειτουργία της. Ειδικότερα, έλεγχος υφίσταται εφόσον οποιοδήποτε των ανωτέρω (φυσικών ή νομικών) προσώπων: α) κατέχει στην επιχείρηση αυτή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του διευθυντικού στελέχους, του μέλους οργάνου διοίκησης, του διαχειριστή, του εταίρου ή μετόχου, ο οποίος κατατάσσεται ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους μετόχους, εταίρους ή κατόχους δικαιωμάτων ψήφου της επιχείρησης, εξαιτίας του αριθμού των μετοχών, μεριδίων ή των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει από οποιαδήποτε αιτία στην τελευταία, πριν από την υποβολή της υποψηφιότητας, Γενική Συνέλευση ή το τελευταίο πρακτικό Συνέλευσης μετόχων ή εταίρων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι κύριος αριθμού μετοχών, μεριδίων ή δικαιωμάτων ψήφου είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, που αντιστοιχούν τουλάχιστον σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) του συνολικού μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου ή του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου στη Γενική Συνέλευση ή στο πρακτικό Συνέλευσης των εταίρων της επιχείρησης ή β) έχει από το νόμο ή το καταστατικό της επιχείρησης ή από εκχώρηση σχετικού δικαιώματος άλλου μετόχου ή εταίρου, το δικαίωμα να διορίζει ή να ανακαλεί τουλάχιστον ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης αυτής ή τον διαχειριστή της.».

δ) Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Επίσης ως παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών θεωρείται η παροχή γραμμικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών δικτύων.».

ε) Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233), μετά τις λέξεις «Ελληνικό Δημόσιο», προστίθεται φράση ως εξής:

«εξαιρουμένης της παροχής γραμμικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών δικτύων, για την οποία ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του ν. 3592/2007 (Α΄161).».

στ) Μετά την παρ. 7 του άρθρου 9 του ν. 2644/1998, προστίθεται παράγραφος 7Α ως εξής:

«7Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μετά από πρόταση της Ε.Ε.Τ.Τ. και σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ., καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού και καταλογισμού και το ύψος του οικονομικού ανταλλάγματος που οφείλει να καταβάλει τόσο εφάπαξ, κατά την απόκτηση της άδειας ή τη χορήγηση της έγκρισης περιεχομένου από το Ε.Σ.Ρ., όσο και ετησίως, η κάτοχος άδειας παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου ή καλωδιακών δικτύων ή ο πάροχος γραμμικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικών δικτύων. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω κοινής απόφασης και όχι αργότερα από τις 31.12.2017, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 7. Με την έκδοση της ανωτέρω κοινής απόφασης παύει η ισχύς της παραγράφου 7.».

ζ) Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233), μετά τη φράση «για τις αλλοδαπές εταιρείες, οι οποίες» διαγράφεται η φράση «διαθέτουν υψηλή οικονομική φερεγγυότητα και δραστηριοποιούνται αποδεδειγμένα τρία τουλάχιστον έτη στον ευρύτερο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών ή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και».

η) Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Στην περίπτωση αυτή προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από αρμόδια αρχή του κράτους αυτού, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη, διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.».

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ