logo-print

Βασικά ζητήματα του νέου πλαισίου επεξεργασίας δεδομένων για σκοπούς καταπολέμησης του εγκλήματος (WP29)

Προστασία προσωπικών δεδομένων κατά την επεξεργασία τους από αστυνομικές και δικαστικές αρχές (Οδηγία 2016/680)

18/12/2017

26/12/2017

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα Οδηγία 2016/680 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων (γνωστή και ως Law Enforcement Directive – LED) συμπληρώνει το νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός 2016/679 - GDPR).

Η οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ έως τις 6 Μαΐου 2018, ενώ με την έναρξη ισχύος της Οδηγίας καταργείται η Απόφαση-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία LED δεν αφορά μόνο στη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων εντός της ΕΕ, αλλά θεσπίζει για πρώτη φορά ελάχιστα πρότυπα για την επεξεργασία δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στο εσωτερικό κάθε κράτους-μέλους.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της, αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων, είτε αυτοί είναι θύματα ή μάρτυρες, είτε εγκληματίες, ορίζοντας σαφή δικαιώματα και περιορισμούς για τις διαβιβάσεις δεδομένων που στόχο έχουν την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου.

Διαβάστε επίσης: Η επιβολή διοικητικών προστίμων με βάση τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR)

Προκειμένου να υπάρξει μια συνεκτική ερμηνεία και προσέγγιση των νέων κανόνων και δεδομένης της ύπαρξης διαφόρων σταδίων εφαρμογής και συζητήσεων μεταξύ των κρατών - μελών, η Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29* αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ορισμένα βασικά ζητήματα σχετικά με την Οδηγία 2016/680.

Τα ζητήματα αυτά επελέγησαν με κριτήριο, μεταξύ άλλων, την ανάγκη πρακτικής καθοδήγησης των κρατών - μελών και την άμεση επιρροή των ζητημάτων στο έργο των αρχών προστασίας δεδομένων (DPA).

Ειδικότερα, με τη γνωμοδότηση της Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 παρέχεται καθοδήγηση, μέσω συστάσεων και παρατηρήσεων, σχετικά με τις εξής διατάξεις:

Άρθρο 5 - Προθεσμίες αποθήκευσης και επανεξέτασης

Άρθρο 10 - Επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Άρθρο 11 - Αυτοματοποιημένη ατομική λήψη αποφάσεων και κατάρτιση προφίλ,

Άρθρα 13-17 - Δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων

Άρθρο 25 - Καταχωρήσεις

Άρθρο 47 - Εξουσίες των αρχών προστασίας δεδομένων.

Η Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 επισημαίνει ότι ο κατάλογος των ζητημάτων αυτών δεν είναι εξαντλητικός, ενώ επιφυλάσσεται για περαιτέρω καθοδήγηση στο μέλλον, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο της Ομάδας Εργασίας του άρθρου 29 εδώ.

* Η Ομάδα Εργασίας του άρθρου 29 είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλετικό σώμα που ασχολείται με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ιδιωτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συστάθηκε με βάση το άρθρο 29 της Οδηγίας 95/46/EC, ενώ οι αρμοδιότητές του περιγράφονται στο άρθρο 30 της ίδιας Οδηγίας, καθώς και στο άρθρο 15 της Οδηγίας 2002/58/EC.

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send