logo-print

Νομοθεσία περί αλλοδαπών: Σε ισχύ η ρύθμιση για τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής που αφορούν ακυρωτικές διαφορές

Πότε απορρίπτονται ως προδήλως απαράδεκτες οι αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν μέχρι 31.12.2014

23/12/2017

25/12/2017

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

Στο άρθρο 24 του νέου Νόμου 4905/2017 περιλαμβάνονται οι νέες ρυθμίσεις αναφορικά με αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής που αφορούν ακυρωτικές διαφορές της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, με τις παραγράφους 1 και 2 της µεταβατικής ρύθµισης του νέου άρθρου ορίζεται ότι απορρίπτονται µε συνοπτική απόφαση ως προδήλως απαράδεκτες οι αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν µέχρι 31.12.2014 και αφορούν ακυρωτικές διαφορές της νοµοθεσίας περί αλλοδαπών (άρθρο 15 του ν. 3068/2002), εάν εντός εξαµήνου από την παρέλευση της δίµηνης προθεσµίας που τάχθηκε για την ενηµέρωσή τους οι αλλοδαποί διάδικοι δεν δηλώσουν ότι επιθυµούν τη συζήτηση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Δημοσιεύθηκε ο Ν. 4509/2017 - Σε ισχύ οι νέες διατάξεις για τα συναινετικά διαζύγια

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθµιση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη επιτάχυνσης της απονοµής της διοικητικής δικαιοσύνης και συµβάλλει στον περιορισµό των υποθέσεων που εκκρεµούν στα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς να θίγει δικαιώµατα των αλλοδαπών διαδίκων.

Προκειµένου να διασφαλισθεί η ενηµέρωση των διαδίκων ή των δικηγόρων τους, η ρύθµιση θα γνωστοποιηθεί σε έναν από αυτούς µε τους αναφερόµενους στην παράγραφο 2 τρόπους, επιπροσθέτως δε θα λάβει τη µέγιστη δυνατή δηµοσιότητα µε την ειδοποίηση των δικηγόρων από την Ολοµέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων και από τους κατά τόπο Δικηγορικούς Συλλόγους, µε αναρτήσεις στους διαδικτυακούς τους τόπους, καθώς και µε την αποστολή µηνύµατος κινητής τηλεφωνίας (sms) στα µέλη τους.

Τέλος, για λόγους ανώτερης βίας ή σοβαρούς λόγους υγείας, ο αλλοδαπός διάδικος δια του πληρεξουσίου δικηγόρου µπορεί να ζητήσει εντός του επόµενου εξαµήνου από τη λήξη της προθεσµίας την ανάκληση της πράξης κατάργησης και την εισαγωγή της υπόθεσης για συζήτηση από τον προϊστάµενο του δικαστηρίου ή τον οριζόµενο από αυτόν πρόεδρο.

Με την παράγραφο 3 διευκρινίζεται ότι οι µεταβατικές ρυθµίσεις των προηγούµενων παραγράφων δεν καταλαµβάνουν υποθέσεις των οποίων η αρχική ή µετά από αναβολή δικάσιµος έχει ορισθεί εντός της οριζόµενης στην παράγραφο 2 εξάµηνης προθεσµίας.

Δείτε αναλυτικά το άρθρο 24 του Νόμου 4905/2017 εδώ.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
send