logo-print

Σε ισχύ οι διατάξεις για πίνακα ειρηνοδικών, βαθμολόγηση υποψηφίων ΕΣΔι και δοκιμαστική υπηρεσία δικαστικών λειτουργών

Παράταση ισχύος πίνακα ειρηνοδικών, αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των υποψηφίων για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

27/12/2017

02/01/2018

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε ισχύ τίθενται με τη δημοσίευση του Νόμου 4509/2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (22/12/2017) μία σειρά από διατάξεις που αφορούν ειρηνοδίκες, την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και τους δικαστικούς λειτουργούς εν γένει.

Παράταση ισχύος πίνακα ειρηνοδικών

Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Ν. 4509/2017, η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων στον διαγωνισμό για την πρόσληψη δόκιμων ειρηνοδικών Δ' Τάξης (ΦΕΚ Γ’ 81/9.2.2016), παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 και οι κενές θέσεις ειρηνοδικών που θα ανακύψουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 θα πληρωθούν από τον πίνακα αυτόν.

Διαβάστε επίσης: Όλες οι τροποποιήσεις σε Κώδικες με τον Ν. 4509/2017 (ΑΚ, ΚΠολΔ, ΠΚ, ΚΠΔ, ΚΔΔ κ.α.)

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πρόσληψης νέων ειρηνοδικών, σε αναπλήρωση όσων συνταξιοδοτούνται ή παραιτούνται, δεδομένου ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού ειρηνοδικών είναι χρονοβόρα και δαπανηρή, ο δε πίνακας επιτυχόντων είναι πρόσφατος, στοιχείο που διασφαλίζει τη στελέχωση των ειρηνοδικείων με πρόσωπα διαπιστωμένης ικανότητας και προσόντων.

Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4509/2017, ο τελικός βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρου της γραπτής δοκιμασίας, με ποσοστό αξιολόγησης 85% (από 70%) και του μέσου όρου της προφορικής δοκιμασίας, με ποσοστό αξιολόγησης 15% (από 30%). Προβλέπεται ρητώς ότι η νέα διάταξη δεν καταλαμβάνει τον ΚΔ΄ Εισαγωγικό Διαγωνισμό.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, λαμβανομένου υπόψη ότι οι γραπτές εξετάσεις διενεργούνται με απόκρυψη των ονομάτων των υποψηφίων και με κοινά ερωτήματα για κάθε κλάδο υποψηφίων, η σχετική αντικατάσταση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω η διαφάνεια, η ισότητα και η αντικειμενικότητα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Δοκιμαστική υπηρεσία δικαστικών λειτουργών

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν. 4509/2017, κατά παρέκκλιση από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 3689/2008, η διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας των δοκίμων δικαστικών λειτουργών (παρέδρων πρωτοδικείου και εισαγγελίας) που διορίστηκαν από τους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών των κατευθύνσεων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και των εισαγγελέων, οι οποίοι προέρχονται από τον διαγωνισμό του έτους 2016, ορίζεται σε δύο (2) μήνες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με τη σύντμηση της διάρκειας της δοκιμαστικής υπηρεσίας επιδιώκεται η επιτάχυνση του διορισμού των δόκιμων δικαστικών λειτουργών που θα προέλθουν από τον διαγωνισμό του 2016, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.

Αύξηση οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών και Παρέδρων ΣτΕ

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4509/2017, από την 1.12.2017 οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης αυξάνονται ως εξής: α) των Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου κατά δύο (2), οριζόμενου του συνολικού αριθμού αυτών σε είκοσι δύο (22),β) των Εισαγγελέων Εφετών κατά δύο (2), οριζόμενου του συνολικού αριθμού αυτών σε πενήντα (50),γ) των Αντεισαγγελέων Εφετών κατά δύο (2), οριζόμενου του συνολικού αριθμού αυτών σε εκατόν τριάντα επτά (137).

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση, οι οργανικές θέσεις πρέπει να αυξηθούν, δεδομένου ότι από διατάξεις νόμου επιβάλλεται η απόσπαση εισαγγελικών λειτουργών σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (Επιτροπή ελέγχου «πόθεν έσχες», Αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εποπτεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, εποπτεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οικονομικοί εισαγγελείς κ.λπ.).

Τέλος, με το άρθρο 34 προβλέπεται η αύξηση των οργανικών θέσεων Παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά δύο (2), οριζόμενου του συνολικού αριθμού αυτών σε πενήντα οκτώ (58).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αύξηση των οργανικών θέσεων των Παρέδρων θα συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της αποδοτικότητας και στην εντεύθεν επιτάχυνση της απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης.

Δείτε αναλυτικά το Ν. 4509/2017 εδώ.

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ