logo-print

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Όλες οι νέες αλλαγές σε ΚΕΔΕ, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Πτωχευτικό Κώδικα

Κωδικοποίηση των νέων διατάξεων μετά την εφαρμογή του Ν. 4512/2018

02/02/2018

13/02/2018

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η ΠΟΛ. 1017/1.2.2018 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την kοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 404 και 405 (τροποποιήσεις διατάξεων του ν.δ. 356/1974-ΚΕΔΕ) καθώς και των άρθρων 176, 177, 207 και 208 (τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Πτωχευτικού Κώδικα) του ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α'5/17.1.2018) και συναφή θέματα.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

Με την παρούσα εγκύκλιο:

Α. Κοινοποιούμε οι διατάξεις:

i. των άρθρων 404 και 405 του Κεφαλαίου Ε του Τμήματος ΙΒ του νόμου 4512/2018 «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» (Α'5/2018), με τα οποία τροποποιήθηκαν διατάξεις του ν.δ.356/1974 (ΚΕΔΕ), κυρίως για λόγους προσαρμογής του οικείου θεσμικού πλαισίου με τη θεσπισθείσα με τις νέες διατάξεις διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα και εναρμόνισης κατά τα λοιπά με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) ως προς το χρόνο άσκησης αναγγελίας απαιτήσεων δανειστών και κατάταξης των απαιτήσεών τους.

Συνοπτικά, οι κυριότερες μεταβολές που επήλθαν στο δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στις σχετικές μεταβατικές διατάξεις, είναι οι ακόλουθες:

  • Θέσπιση διενέργειας και των κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενων πλειστηριασμών (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα. Αποκλειστική διενέργεια αυτών με ηλεκτρονικά μέσα από 1.5.2018
  • Εναρμόνιση του χρόνου και τρόπου διενέργειας πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) με ηλεκτρονικά μέσα κατά τα πρότυπα του ΚΠολΔ
  • Θέσπιση ηλεκτρονικής δημοσίευσης περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού σε διαδικτυακό τόπο και μεταβολή / εναρμόνιση του χρόνου κοινοποίησης και δημοσίευσης του προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων)
  • Θέσπιση ελάχιστου / υποχρεωτικού περιεχομένου της περίληψης προγράμματος πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων)
  • Θέσπιση ειδικής προθεσμίας κατάθεσης εκπλειστηριάσματος από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα
  • Μεταβολή του χρόνου αποστολής των σχετικών εγγράφων στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό(κινητών και ακινήτων)
  • Επαναπροσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς σε προγράμματα πλειστηριασμών (ακινήτων) που εκδίδονται μετά την 17.1.2018 και καθορισμός αυτής βάσει της εμπορικής αξίας τους. Εναρμόνιση με τα ισχύοντα περί εκτίμησης της αξίας και καθορισμού τιμής πρώτης προσφοράς στην εμπορική αξία των ακινήτων, για κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την 18.1.2018
  • Διεύρυνση της προθεσμίας άσκησης αναγγελίας του Δημοσίου το αργότερο σε δέκα πέντε ημέρες από τον πλειστηριασμό
  • Εναρμόνιση των διατάξεων του ΚΕΔΕ περί κατάταξης απαιτήσεων του Δημοσίου με τις σχετικές νομοθετικές μεταβολές στον ΚΠολΔ και τον Πτωχευτικό Κώδικα (ν. 3588/2007, Α'153)

Εκτενέστερη παρουσίαση των ανωτέρω νομοθετικών μεταβολών γίνεται στο Μέρος Πρώτο της παρούσας.

ii. των άρθρων 176 και 177 του Κεφαλαίου Α και των άρθρων 207 και 208 του Κεφαλαίου Γ του Τμήματος Γ του ιδίου νόμου, με τα οποία επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης και της πτώχευσης, κυρίως κατά το μέρος που αφορούν τροποποιήσεις ως προς την κατάταξη απαιτήσεων δανειστών καθώς και την αποκλειστική πλέον διενέργεια των κατά τον ΚΠολΔ πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα από 21.2.2018. Το κείμενο των εν λόγω διατάξεων παρατίθεται στο παράρτημα της παρούσας, ενώ, ειδικά για τα νέα άρθρα 977Α του ΚΠολΔ και 156Α του Πτωχευτικού Κώδικα περί κατάταξης απαιτήσεων δανειστών, που εισήχθησαν με τα άρθρα 176 και 177 του ν. 4512/2018, αντίστοιχα, γίνεται συνοπτική αναφορά στο Μέρος Δεύτερο της παρούσας.

B. Παρέχουμε οδηγίες κατά περίπτωση, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας:

α) ως προς τον τρόπο εφαρμογής των διαλαμβανόμενων στην Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ΠΟΛ 1011/2018 (ΦΕΚ Β 63/18.1.2018), με θέμα «Τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται ή εκπλειστηριάζεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974), καθορισμός του αρμόδιου οργάνου προσδιορισμού της αξίας αυτής, της αμοιβής και του τρόπου πληρωμής αυτού καθώς και κάθε άλλου ειδικότερου θέματος» (βλ. Μέρος Τρίτο της παρούσας) και

β) ως προς τη διαδικασία μείωσης της τιμής πρώτης προσφοράς στους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς (βλ. Μέρος Τέταρτο της παρούσας).

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Διαμεσολάβηση