logo-print

Με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία οι πλειστηριασμοί ακινήτων (ΑΑΔΕ)

Διευκρινίσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επί σχετικού ερωτήματος στη Βουλή

04/10/2017

16/11/2017

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31

Με απάντησή της σε ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων διενεργούνται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου. 

Αναλυτικά η απάντηση της ΑΑΔΕ προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών:

Σε απάντηση του υπ' αριθμ. πρωτ. ΑΤΚΕ 0009378 ΕΞ 2017/1781/4-9-2017 υπηρεσιακού σημειώματός σας, με το οποίο αποστείλατε την υπ' αριθμ. πρωτ. 8360/31.8.2017 ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κακλαμάνη , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α' 74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικηπκής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα (σχετική και η αιτιολογική έκθεση του νόμου).

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν. 4335/2015 (Α'87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε.

Η σχετική αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

Άρθρο 78

Τροποποιήσεις Κώδικα Είσπραξης Δηµοσίων Εσόδων

Με τις προτεινόµενες διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 36 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) εναρµονίζεται το δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης µε το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης ως προς τον τρόπο της εκτίµησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, η οποία πλέον είναι η εµπορική αξία αυτού. Η ρύθµιση αυτή εφαρµόζεται για τις κατασχέσεις που επιβάλλονται µετά την έκδοση της κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονοµικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. και στην οποία θα καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισµού της εµπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρµόδιο όργανο προσδιορισµού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισµού της αµοιβής του καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέµα.

Με την προτεινόµενη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 39 του ν.δ 356/1974 (ΚΕΔΕ) εναρµονίζεται το δίκαιο της διοικητικής εκτέλεσης µε το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης ως προς τον ορισµό της τιµής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται, η οποία πλέον είναι η εµπορική αξία αυτού, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο επιβολής της κατάσχεσης, ρύθµιση η οποία θα τεθεί σε ισχύ µετά την έκδοση της απόφασης της παραγράφου 7 του άρθρου 36.

Το αρχείο της ερώτησης είναι διαθέσιμο εδώ και της απάντησης εδώ.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ