logo-print

Διευκρινίσεις για την παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για ιδιωτική αναπαραγωγή έργων

Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για την ιδιωτική αναπαραγωγή έργων που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Σε απάντηση δημοσιευμάτων σε σχέση με την παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 18 παρ. 4α ν. 2121/1993 (για την ιδιωτική αναπαραγωγή έργων που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικό δικαίωμα) το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει ότι η παράταση δόθηκε προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες διαλόγου από τα εμπλεκόμενα μέρη σε σχέση με τη διόρθωση τής εν λόγω διάταξης, την οποία έχουν αιτηθεί πολλές πλευρές.

Η ανακοίνωση (βάσει της οποίας δόθηκε η παράταση) δεν οδηγεί σε "τροποποίηση" νόμου ή απεμπόληση δικαιωμάτων από την πλευρά των δικαιούχων δεδομένου ότι -όπως όλοι γνωρίζουν- ανακοίνωση δεν μπορεί να τροποποιήσει νόμο. Συνιστά ενέργεια διευκολυντικού και λογιστικού χαρακτήρα που αφήνει ανέπαφη την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου.

Το ΥΠΠΟΑ θέλει να υπογραμμίσει ότι δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε κανένα μέρος.

Λειτουργεί με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να προβεί σε πράξεις που θα θίξουν τον βασικό πυρήνα των δικαιωμάτων των δικαιούχων ή θα παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ (30/1/2018), παρατάθηκε η προθεσμία για την υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 18 παρ. 4α ν. 2121/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει δια των ανωτέρω, έως τις 31.03.2018, «λόγω δυσκολιών που προέκυψαν από την εφαρμογή του άρθρου 18 ν.2121/1993 (Αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 54 παρ. 2 του ν. 4481/2017».

Πηγή:culture.gr

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send