logo-print

Ενσωματώνονται δύο σημαντικές Οδηγίες για το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας (Οδηγία 2019/789 και Οδηγία 2019/790)

Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

13/05/2021

14/05/2021

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την Ενσωμάτωση δύο πολύ σημαντικών Οδηγιών της για το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας (Οδηγία 2019/789 και Οδηγία 2019/790) προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας, αποτελείται από τους/τις:

1) Παναγιώτη Τσίρη, Πρόεδρο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ως Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας

2) Κωνσταντίνο Πλατίτσα, Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

3) Ευθυμία Γκαράνη, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποσπασμένη στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Υπουργού και Αθλητισμού

4) Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

5) Ανθούλα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

6) Άννα Δεσποτίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

7) Μαριάνθη Κόκκινου, Νομική Σύμβουλο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

8) Ευαγγελία Βαγενά, Διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

9) Μαρία - Δάφνη Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

10) Παναγιώτη Χίνη, Νομικο Σύμβουλο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

11) Μαρία Σινανίδου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

12) Γιάννο Παραμυθιώτη, Δικηγόρο, Διδάκτορα Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας

13) Βασιλική Αλιμπέρτη, Νομική Σύμβουλο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Β. Γραμματείς της Ομάδας Εργασίας ορίζονται:

1. η Αναστασία Βακάλη, μόνιμη υπάλληλος με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, που υπηρετεί στο Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικού Έργου και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

2. η Σταυρούλα Αδαμοπούλου, μόνιμη υπάλληλος με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, που υπηρετεί στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γ. Η Ομάδα Εργασίας θα έχει ως έργο την αναμόρφωση της νομοθεσίας του ΥΠΠΟΑ με την ενσωμάτωση Οδηγιών (ΕΕ) για τα πνευματικά δικαιώματα και ειδικότερα:

α) Την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/789 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων και την τροποποίηση της Οδηγίας 93/83/ΕΟΚ του Συμβουλίου

β) Την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/790 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά και την τροποποίηση των Οδηγιών 96/9/ΕΚ και 2001/29/ΕΚ γ) Τη ρύθμιση τυχόν λοιπών ζητημάτων του ν. 2121/1993 (Α΄25) και του ν. 4481/2017 (Α΄100).

Δ. Η Ομάδα Εργασίας είναι δυνατόν να πλαισιώνεται και από ειδικό προσωπικό, που έχει γνώση του αντικειμένου της σύμβασης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθώς και να συνεργάζεται με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τους εποπτευόμενους φορείς τους και με εμπειρογνώμονες. Η Ομάδα Εργασίας δύναται επίσης να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Ε. H Ομάδας Εργασίας υποχρεούται να καταθέσει στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχέδιο νόμου ενσωμάτωσης των ανωτέρω ενωσιακών οδηγιών καθώς και ανάλυση συνεπειών ρύθμισης αυτών.

ΣΤ.H Ομάδα Εργασίας, η οποία λειτουργεί αμισθί, θα συνεδριάζει εντός και εκτός κανονικού ωραρίου λειτουργίας και οι εργασίες της θα διαρκέσουν μέχρι τις 28-05-2021.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ