logo-print

Άρθρο 16 - Προεδρικό Διάταγμα 7/2018 - (Άρθρο 17 της Οδηγίας) Αποτελεσματικότητα και πεδίο εφαρμογής της προστασίας κατά της αφερεγγυότητας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/07/2018

Κωδικοποιημένο
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

1. Οι διοργανωτές που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα εξασφαλίζουν μέσω ασφαλιστηρίου συμβολαίου την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους ταξιδιώτες ή για λογαριασμό τους, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών. Εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού, οι διοργανωτές παρέχουν επίσης εγγυήσεις για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών με την ενεργοποίηση των σχετικών ρητρών του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Μπορεί να προσφέρεται η δυνατότητα συνέχισης του πακέτου.

Οι διοργανωτές οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι σε κράτος μέλος της Ε.Ε. και πωλούν ή προσφέρουν προς πώληση πακέτα στην Ελλάδα ή οι οποίοι κατευθύνουν με οποιοδήποτε μέσο τέτοιες δραστηριότητες προς την Ελλάδα υποχρεούνται να συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο.

2. Οι εγγυήσεις της παραγράφου 1 καλύπτουν τα ποσά των πληρωμών που καταβλήθηκαν από τους ταξιδιώτες ή για λογαριασμό τους για την αγορά ενός πακέτου, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα μεταξύ της είσπραξης των προκαταβολών και των τελικών πληρωμών και της ολοκλήρωσης του πακέτου καθώς και το εκτιμώμενο κόστος του επαναπατρισμού σε περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή.

3. Η προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή καλύπτει τους ταξιδιώτες ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η ασφαλιστική εταιρεία που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.

4. Όταν η αφερεγγυότητα του διοργανωτή επηρεάζει την εκτέλεση του πακέτου, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση, ώστε να διασφαλίζεται ο επαναπατρισμός και, εφόσον είναι αναγκαίο, η κάλυψη της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

5. Για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες που δεν εκτελέστηκαν, οι επιστροφές των καταβληθέντων ποσών πραγματοποιούνται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μετά από αίτημα του ταξιδιώτη.

6. Οι διοργανωτές που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα γνωστοποιούν τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και την επωνυμία της ασφαλιστικής εταιρείας στην καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Τα στοιχεία του προηγούμενου εδαφίου καταχωρίζονται στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR