logo-print

Πρώτη απόφαση διοικητικών δικαστηρίων για οικογενειακή επανένωση πρόσφυγα (ΕΣΠ)

Ικανοποίηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες για την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών

11/02/2018

12/02/2018

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δελτίο Τύπου

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρώτη απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων που αφορά στην διαδικασία εξέτασης οικογενειακής επανένωσης πρόσφυγα.

Με την απόφαση 59/2018, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δέχτηκε τον Ιανουάριο την αίτηση ακύρωσης εξυπηρετούμενου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κατά απόφασης που απορρίπτει την αίτησή του για χορήγηση άδειας εισόδου για οικογενειακή επανένωση στα μέλη της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά ευθεία παράβαση του κείμενου νομοθετικού πλαισίου και κατά παράβαση του πνεύματος των διατάξεων της νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, είχε εκδοθεί η προσβαλλόμενη αρνητική απόφαση, και μετά την ακύρωσή της, η υπόθεση αναπέμφθηκε για εκ νέου κρίση στην αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Π.Δ. 131/2006, όπως έχει τροποποιηθεί με το Π.Δ. 167/2008 και ισχύει, είναι υποχρεωτική για την Ελλάδα η επανένωση μελών οικογενείας πρόσφυγα, όπως εξάλλου υποχρεωτική είναι και στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ωστόσο, η διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων κωλυσιεργεί για διάστημα ήδη πλέον της δεκαετίας, εξαιτίας της ολιγωρίας των εμπλεκόμενων αρχών, των τεράστιων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτημάτων και, κυρίως, της ολιγωρίας του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει την απαιτούμενη για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου -βίζα- Κοινή Υπουργική Απόφαση -όπως προβλέπεται στην παράγραφο 19 του άρθρου 136 του Ν. 4251/2014.

Με πρόσχημα τη μη υπογραφή της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α, δεν δίδεται καμία θεώρηση εισόδου ακόμη και σε οικογένειες των οποίων η είσοδος έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες για την έγκριση αρχές -Υπηρεσία Ασύλου, Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Από το σύνολο των προσφύγων που έχουν ζητήσει την επανένωσή τους με τα μέλη της οικογένειάς τους, έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών, μόλις δεκατρείς θεωρήσεις εισόδου, για εξαιρετικούς λόγους, ενόψει της έλλειψης της απαιτούμενης κατά νόμο Κ.Υ.Α.

Η Ελληνική πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να φροντίσουν να καταστεί επιτέλους δυνατή η οικογενειακή επανένωση προσφύγων, η οποία νομοθετήθηκε το έτος 2008, ώστε να ξεπεραστεί η δεκαετής ολιγωρία που παραβιάζει το εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και βασικά δικαιώματα των προσφύγων και εν γένει των διοικουμένων, και δη το δικαίωμα στην οικογένεια.

Πηγή: gcr.gr

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ