logo-print

Υπό αναθεώρηση ο ορισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του ορισμού των ΜΜΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

11/02/2018

12/02/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Ανώνυμες Εταιρίες

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του ορισμού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχει­ρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς προωθούν τη δημιουρ­γία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη και εξασφαλίζουν την κοινωνική σταθερότητα.

Το 2013, πάνω από 21 εκατομμύρια ΜΜΕ παρείχαν 88,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ, με εννέα στις δέκα επιχειρήσεις να είναι ΜΜΕ και να παράγουν δύο στις τρεις θέσεις εργα­σίας.

Δεδομένης της σημασίας τους για την οικονο­μία της Ευρώπης, οι ΜΜΕ αποτελούν μείζονα προτεραιότητα της πολιτικής της ΕΕ, πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα υπο­στήριξης χορηγούνται μόνο στις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται πραγματικά.

Ο ορισμός των ΜΜΕ, όπως προβλέπεται στη σύσταση 2003/361/EΚ, είναι το διαρθρωτικό εργαλείο προσδιορισμού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αδυναμίες της αγοράς και ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του μεγέθους τους και, ως εκ τούτου, μπορούν να τυγχάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης όσον αφορά τη δημόσια στήριξη. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολιτικές της ΕΕ, όπως η πολιτική ανταγωνισμού (κρατικές ενισχύσεις), τα διαρθρωτικά ταμεία, η έρευνα και η καινοτομία («Ορίζοντας 2020»).

Επιπλέον, ο ορισμός των ΜΜΕ είναι σημαντικός για την εφαρμογή ορισμένων ευρωπαϊκών διοικητικών απαλλαγών και μειωμένων τελών, όπως αυτών που προβλέπονται στον κανονισμό για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH).

Πώς ορίζονται οι ΜΜΕ;

Σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ορισμός των ΜΜΕ λαμβάνει υπόψη τα ακό­λουθα τρία κριτήρια:

  • αριθμός απασχολούμενων·
  • ετήσιος κύκλος εργασιών·
  • σύνολο ετήσιου ισολογισμού.

Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελείται από επιχειρή­σεις οι οποίες:

  • απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα, και
  • είτε έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ είτε έχουν σύνολο ετήσιου ισολογισμού που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ορισμό των ΜΜΕ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η διαβούλευση της Επιτροπής

Η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος αξιολόγηση και πιθανή αναθεώρηση ορισμένων πτυχών του ορισμού των ΜΜΕ.

Η παρούσα δημόσια διαβούλευση αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας και θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την αξιολόγηση και την εκτίμηση επιπτώσεων του ορισμού των ΜΜΕ.

Στη διαβούλευση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες και οι οργανώσεις. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη είναι η συμμετοχή:

  • εθνικών και περιφερειακών αρχών
  • επιχειρήσεων, επιχειρηματικών ενώσεων ή οργανισμών
  • παρόχων επιχειρηματικών κεφαλαίων, ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και μεμονωμένων πολιτών.

Στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send