logo-print

Άρειος Πάγος: Αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κοινή ανακοίνωσή αναφορικά με το χειρισμό από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον εξέδωσαν ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο δημόσιος λόγος, με τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο χειρισμός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία, γίνεται με ασφάλεια μόνο μέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τήρηση του μέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δημόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσμοθετημένη από την έννομη τάξη μας λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όμως, ο δημόσιος λόγος, με τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται.

Άλλωστε, η νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Ανώνυμες Εταιρίες
send