logo-print

Παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών στα ζώα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα εξακολουθούν να επιτρέπονται στο 80% του πλανήτη (vid)

26/02/2018

27/02/2018

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Οι δοκιμές σε ζώα για τα τελικά καλλυντικά προϊόντα και τα καλλυντικά συστατικά έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Σεπτέμβριο του 2004 και τον Μάρτιο του 2009 αντιστοίχως.

Από το 2009 έχει απαγορευτεί επίσης, η εμπορία καλλυντικών που περιέχουν συστατικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Αυτές οι απαγορεύσεις έχουν ενισχύσει την ευημερία των ζώων χάρη στην οικονομική επιρροή της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικά μέτρα για συνεχείς και υπερβολικούς θορύβους από ζώο συντροφιάς [Ειρ. Αθ. (Ασφ.Μ.) 135/2018]

Η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά καλλυντικών  στον κόσμο και ο αντίστοιχος τομέας στην ΕΕ προσφέρει περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Από τα σαπούνια μέχρι τα σαμπουάν και από τα αρώματα μέχρι τα προϊόντα περιποίησης προσώπου, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τουλάχιστον 7 διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα στην καθημερινή τους ζωή.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το σώμα μας είναι ασφαλή για την υγεία μας αλλά όχι σε βάρος των ζώων.

Παγκόσμια απαγόρευση ζητάει το ΕΚ

Η δοκιμές καλλυντικών σε ζώα εξακολουθούν να επιτρέπονται στο 80% του πλανήτη.

Το ψήφισμα, που ενέκρινε η επιτροπή Περιβάλλοντος στις 20 Φεβρουαρίου, ζητά την παγκόσμια απαγόρευση των καλλυντικών δοκιμών σε ζώα αλλά και την απαγόρευση της πώλησης τους, πριν από το 2023.

Το ψήφισμα, καλεί την ΕΕ να υποστηρίξει την απαγόρευση εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και να διασφαλίσει ότι η δική του απαγόρευση δοκιμών δεν θα αποδυναμωθεί από τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις ή τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή απαγόρευση δεν έχει θέσει σε κίνδυνο τον τομέα την ανάπτυξης και αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνεται για έρευνα και για νέες μεθόδους που ξεπερνούν τη βιομηχανία των καλλυντικών.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ