logo-print

Έρχεται νέα ευρωπαϊκή Οδηγία για τις online απάτες

Η οδηγία καλύπτει εικονικά νομίσματα και ηλεκτρονικά πορτοφόλια - Εναρμόνιση των ορισμών (hacking) και phishing

11/03/2018

13/03/2018

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στις 9 Μαρτίου 2018 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τη θέση του για την οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών.

Το Συμβούλιο είναι πλέον έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο, μόλις εγκρίνει κι αυτό τη θέση του.

Η οδηγία στοχεύει στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων κανόνων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο σαφές, στέρεο και τεχνολογικά ουδέτερο.

Καταργεί επίσης λειτουργικά εμπόδια που παρακωλύουν τις έρευνες και τις διώξεις, προβλέπει δε δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με δόλιες τεχνικές όπως το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) και την αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Κύρια στοιχεία της οδηγίας

Η οδηγίας επιδιώκει να είναι τεχνολογικά ουδέτερη, ώστε να καλύπτει όχι μόνο τις παραδοσιακές πληρωμές με μέσα πλην των μετρητών, όπως είναι οι τραπεζικές κάρτες και οι επιταγές, αλλά και νέους τρόπους πληρωμής που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια: ηλεκτρονικά πορτοφόλια, πληρωμές μέσω κινητών τηλέφωνων και άλλων συσκευών, εικονικά νομίσματα, κ.λπ.

Η οδηγία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τα ακόλουθα:

  • τη διεύρυνση του πεδίου των αδικημάτων, ώστε να καλύπτει, για παράδειγμα, τις συναλλαγές με εικονικά νομίσματα
  • την εναρμόνιση των ορισμών για μια σειρά ηλεκτρονικών εγκλημάτων, όπως η παραβίαση υπολογιστή (hacking) και το ηλεκτρονικό «ψάρεμα»
  • τη θέσπιση ελάχιστου επιπέδου για τις μέγιστες ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε φυσικά πρόσωπα
  • την αποσαφήνιση του πεδίου της δικαιοδοσίας, για να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντιμετώπιση της διασυνοριακής απάτης
  • τη βελτίωση της πανευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης
  • τη βελτίωση της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών, για να μειωθεί ο κίνδυνος να πέσουν θύμα απάτης.

Η οδηγία προβλέπει ελάχιστους κανόνες και, επομένως, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να θεσπίσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις, όπως ευρύτερο ορισμό των αδικημάτων και μεγαλύτερες ποινές.

Ιστορικό

Η λεία που αποκόμισαν το 2013 όσοι διέπραξαν απάτη με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών εκτιμάται σε 1,44 δισεκατομμύρια €. Κάθε χρόνο στέλνονται στους ευρωπαίους πολίτες 36 δισεκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

Η οδηγία προτάθηκε από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2017 στο πλαίσιο της δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που συνιστά η κυβερνοασφάλεια. Αντικαθιστά την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου 2001/413/ΔΕΥ, η οποία θεσπίστηκε το 2001.

Τα επόμενα στάδια

Αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίσει τη θέση του, κάτι που προβλέπεται να γίνει τον Ιούνιο σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα αρχίσουν τριμερείς διαπραγματεύσεις με σκοπό να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε την Οδηγία για την απάτη με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών - γενική προσέγγιση

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send