logo-print

Οι νέοι κανόνες για ηλεκτρονικές πληρωμές και μεταφορά χρημάτων στην ΕΕ (PSD 2)

Τέλος στις πρόσθετες χρεώσεις σε πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, όχι ακόμα στην Ελλάδα

23/01/2018

18/02/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG

Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών («PSD2»), η οποία έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη έως τις 13 Ιανουαρίου 2018, έχει ως σκοπό να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρώπη προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, ώστε να συμβαδίζουν με αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη αγορά.

Σημαντική σημείωση: Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366 είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Νοέμβριο του 2017 (αναλυτικές πληροφορίες εδώ). Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου, ωστόσο το σχέδιο νόμου δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όσα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, να ολοκληρώσουν επειγόντως τη διαδικασία.

Τι σημαίνουν οι νέοι κανόνες

Όταν κάνετε διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ και σουηδικές κορόνες εντός της ΕΕ, η τράπεζά σας δεν μπορεί να σας χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα σας χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας σας. Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα.

Αυτό αφορά:

  • μεταφορές ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών που τηρούνται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ
  • αναλήψεις από μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) σε χώρες της ΕΕ
  • πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σε όλη την ΕΕ
  • συναλλαγές άμεσης χρέωσης

Για παράδειγμα, αν η τράπεζά σας σάς χρεώνει 1 ευρώ κάθε φορά που κάνετε ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας από αυτόματο μηχάνημα εκτός δικτύου της τράπεζάς σας, το ίδιο ποσό σας χρεώνεται όταν κάνετε ανάληψη σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Επιβαρύνσεις για τη χρήση της κάρτας σας

Όταν πληρώνετε για κάτι στην ΕΕ χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα, οι έμποροι και οι τράπεζες δεν μπορούν να σας επιβάλλουν επιπλέον τέλος – γνωστό και ως «επιπρόσθετη χρέωση» – μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε μια συγκεκριμένη κάρτα. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις αγορές με κάρτα (σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο) που γίνονται εντός της χώρας σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι κάρτες American Express, Diners Club και οι επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για εσάς, δεν καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕγια τις υπηρεσίες πληρωμών, συνεπώς, αν τις χρησιμοποιήσετε, ενδέχεται να σας επιβληθεί επιπρόσθετη χρέωση.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αν πληρώνετε σε άλλο νόμισμα της ΕΕ εκτός του ευρώ, ενδέχεται ο πάροχος της κάρτας να σας χρεώσει με τέλος μετατροπής νομίσματος, όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα σε άλλη χώρα.

Μια αληθινή ιστορία

Δεν πρέπει να χρεώνεστε επιπλέον για χρήση της κάρτας σας

Η Κλάρα από την Αυστρία ήθελε να αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια μέσω διαδικτύου. Επέλεξε τα εισιτήριά της στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας και ήταν έτοιμη να πληρώσει. Όμως, όταν έδωσε τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας, η αεροπορική εταιρεία τη χρέωσε ένα επιπλέον ποσό 10 ευρώ για χρήση της κάρτας VISA.

Η Κλάρα επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών της χώρας της, το οποίο προσέφυγε κατά της αεροπορικής εταιρείας. Η τελευταία επέστρεψε το ποσό των 10 ευρώ και τροποποίησε τους κανόνες της ώστε να καταργηθεί η παράνομη επιβάρυνση από τη διαδικασία κράτησης.

Απάτες που αφορούν κάρτες και πληρωμές

Οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν το ποσό που μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε αν πέσετε θύμα απάτης σχετικά με κάρτες ή πληρωμές – σε περίπτωση που η κάρτα σας ή ο λογαριασμός σας χρεωθούν χωρίς την άδειά σας. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μόνο που μπορεί να σας ζητηθεί είναι να πληρώσετε το πολύ 50 ευρώέναντι του κόστους της δόλιας πληρωμής.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου η απώλεια, κλοπή ή υπεξαίρεση χρημάτων έχει γίνει εν αγνοία σας (π.χ. υποκλοπή του λογαριασμού σας, ή υποκλοπή και χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας εν αγνοία σας), δεν πρέπει να πληρώσετε τίποτα. Η τράπεζα ή ο πάροχος της κάρτας πρέπει να καλύψουν όλο το κόστος. Ο κανόνας αυτός ισχύει και στην περίπτωση που η ζημία προκλήθηκε από τραπεζικό υπάλληλο.

Δέσμευση χρημάτων στην κάρτα σας

Μερικές φορές, όταν κάνετε μια κράτηση, π.χ. σε ξενοδοχείο ή σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας ως εγγύηση για την κράτηση. Ο έμπορος μπορεί επίσης να σας ζητήσει να δεσμεύσει ένα ποσό από την κάρτα σας όταν κάνετε κράτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος κρατά μέρος του πιστωτικού σας ορίου ή του υπολοίπου του λογαριασμού σας για να καλύψει οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση ενδέχεται να δημιουργήσετε, όπως υπηρεσίες δωματίου σε ξενοδοχείο ή πιθανή βλάβη σε μισθωμένο όχημα.

Ο έμπορος οφείλει να σας ενημερώσει για το αν σκοπεύει να δεσμεύσει κάποιο ποσό από την πιστωτική σας κάρτα, ενώ εσείς θα πρέπει να δώσετε την έγκρισή σας γι' αυτό καθώς και για το ακριβές ποσό που πρόκειται να δεσμευθεί.

Μόλις ολοκληρώσετε την πληρωμή – π.χ. όταν κατά την αναχώρησή σας από το ξενοδοχείο χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα για να πληρώσετε το δωμάτιο, ή όταν κατά την επιστροφή του μισθωμένου αυτοκινήτου εξοφλήσετε τον σχετικό λογαριασμό – η τράπεζα πρέπει αμέσως να αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό από την πιστωτική σας κάρτα.

Μια αληθινή ιστορία

Τα δεσμευμένα ποσά πρέπει να αποδεσμεύονται αμέσως μόλις πληρώσετε

Ο Μπόρις από την Ουγγαρία πήγε στη Βενετία για το σαββατοκύριακο με τη φίλη του. Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο, ο ξενοδόχος έβγαλε φωτοαντίγραφο της πιστωτικής κάρτας του Μπόρις. Το ξενοδοχείο ενημέρωσε τον Μπόρις ότι θα ήθελαν να δεσμεύσουν 500 ευρώ για κάλυψη της κράτησης και τυχόν χρήσης του mini-bar ή υπηρεσιών εστιατορίου κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Ο Μπόρις συμφώνησε να δεσμευθεί το ποσό αυτό στην πιστωτική του κάρτα.

Προτού αναχωρήσει από το ξενοδοχείο, ο Μπόρις εξόφλησε τον λογαριασμό του ξενοδοχείου με την πιστωτική του κάρτα. Μία εβδομάδα αργότερα, όταν προσπάθησε να κάνει κράτηση σε ορισμένες πτήσεις με την πιστωτική του κάρτα, αντιλήφθηκε ότι το ποσό των 500 ευρώ εξακολουθούσε να είναι δεσμευμένο στην πιστωτική του κάρτα. Τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο για να διαμαρτυρηθεί, και τότε του ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος τους και ζήτησαν αμέσως από την τράπεζα να αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό.

Άμεσες χρεώσεις

Εάν διαπιστώσετε κάποια άμεση χρέωση από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αυτό μπορεί να συμβεί κατά λάθος - π.χ. αν ακυρώσατε μια σύμβαση με τον προμηθευτή σας, αλλά η άμεση χρέωση έγινε παρόλ' αυτά μετά τη λήξη της σύμβασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχετε δικαίωμα σε επιστροφή των χρημάτων σας εντός 8 εβδομάδων. Αυτό ισχύει για όλες τις άμεσες χρεώσεις, τόσο εντός της χώρας σας όσο και για τις διασυνοριακές άμεσες χρεώσεις εντός της ΕΕ.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πρόβλημα

Αν έχετε προβλήματα με τις πληρωμές που κάνετε εντός της ΕΕ, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας ή στον πάροχο της κάρτας σας. Οφείλουν να απαντήσουν γραπτώς στην καταγγελία σας εντός 15 ημερών (ή εντός 35 ημερών το πολύ σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις). Οφείλουν επίσης να έχουν θεσπίσει επίσημη διαδικασία υποβολής καταγγελιών για τους καταναλωτές.

Αν χρειάζεστε βοήθεια σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το FIN-NET για τυχόν προβλήματα με παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ή με το ECC-Net για προβλήματα με εμπόρους.

Επιταγές

Οι κανόνες της ΕΕ για τα τραπεζικά έξοδα στις διεθνείς και εθνικές πληρωμές δεν ισχύουν για τις επιταγές.

Μερικές φορές ισχύουν πολύ υψηλά τέλη συναλλαγής για την εξαργύρωση επιταγής από άλλη χώρα της ΕΕ. Επίσης, σε πολλές χώρες οι επιταγές δεν γίνονται πλέον δεκτές ως μέσο πληρωμής.

Με πληροφορίες από europa.eu

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send