logo-print

Επίδοση διοικητικών εγγράφων σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στην αλλοδαπή (ΝΣΚ)

Επίδοση διοικητικών εγγράφων και ιδίως κλήσεων σε απολογία και αποφάσεων επιβολής προστίμων σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στην αλλοδαπή

21/03/2018

21/03/2018

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με την υπ' αριθμ. 15/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος σχετικά με την επίδοση διοικητικών εγγράφων και ιδίως κλήσεων σε απολογία και αποφάσεων επιβολής προστίμων σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στην αλλοδαπή.

Ειδικότερα, τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

α) Εάν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Γ' με τίτλο «επιδόσεις» (άρθρα 47 έως 57) του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, όπως ισχύει) στις περιπτώσεις επίδοσης διοικητικών εγγράφων και ιδίως, κλήσεων σε απολογία και αποφάσεων επιβολής προστίμων, που έχουν εκδοθεί από τις Λιμενικές Αρχές και ειδικότερα εάν εφαρμόζεται το άρθρο 54 του Κ.Δ.Δ. στις περιπτώσεις επίδοσης διοικητικών εγγράφων (κλήσεων σε απολογία και αποφάσεων επιβολής προστίμων) σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στην αλλοδαπή.

β) Σε περίπτωση θετικής απάντησης επί του α’ ερωτήματος, εάν στις περιπτώσεις που οι ως άνω κλήσεις σε απολογία και αποφάσεις επιβολής προστίμου παραδόθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατ’ άρθρο 54 Κ.Δ.Δ., προκειμένου να επιδοθούν σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στη αλλοδαπή, αλλά επιστράφηκαν από τις προξενικές Αρχές ως ανεπίδοτες, θεωρείται ότι η επίδοση συντελέστηκε με την παράδοση των εγγράφων στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατ’ άρθρο 57 Κ.Δ.Δ.

γ) Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης επί του β' ερωτήματος, ποια είναι η νόμιμη διαδικασία και οι εφαρμοστέες διατάξεις για την επίδοση διοικητικών εγγράφων σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στην αλλοδαπή, όταν αρνούνται να παραλάβουν τα προς επίδοση έγγραφα ή δεν επιτρέπεται η θυροκόλληση ή δεν βρίσκονται στη γνωστή διεύθυνση ή τα προς επίδοση έγγραφα επιστρέφονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, με την επισήμανση ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής.

δ) Σε περίπτωση που τα ως άνω διοικητικά έγγραφα δεν παραλαμβάνονται από τους παραλήπτες και η οικεία Προξενική Αρχή προτείνει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, εάν πρέπει η Αιμενική Αρχή να συμμορφώνεται με ό, τι της ζητείται ή η επίδοση θεωρείται ότι συντελέστηκε με την παράδοση των εγγράφων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Επί των παραπάνω ερωτημάτων, το ΝΣΚ (Τμήμα Δ) γνωμοδότησε ομόφωνα ότι για την επίδοση σε πρόσωπα γνωστής διεύθυνσης στην αλλοδαπή εγγράφων και δη κλήσεων σε απολογία και αποφάσεων επιβολής προστίμων, που έχουν εκδοθεί από τις Λιμενικές Αρχές, πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 54 και 57 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση 15/2018 εδώ.

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018