logo-print

Ερμηνεία του όρου «αρχαιότερος στον Άρειο Πάγο δικηγόρος» - Τοποθέτηση Προϊσταμένου στη Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΦΚΑ

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

26/03/2018

29/03/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Με την υπ' αριθμ. 30/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την τοποθέτηση Προϊσταμένου στη Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του ΕΦΚΑ και την ερμηνεία του όρου «αρχαιότερος στον Άρειο Πάγο δικηγόρος».

Συγκεκριμένα, με το ερώτημα ζητήθηκε η ερμηνεία της διάταξης του άρθρου 62 παρ. 3 περ Γ, αριθμός 5 εδ. ιβ' του ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 31 του ν. 4445/2017, που ορίζει ότι "των τμημάτων Β', Γ' και Δ' της ίδιας Διεύθυνσης, προΐστανται οι ήδη υπηρετούντες Προϊστάμενοι των Δ.Ν.Υ. ή Νομικοί Σύμβουλοι των εντασσόμενων φορέων, άλλως και σε περίπτωση μη ύπαρξης αυτών, οι αρχαιότεροι στον Άρειο Πάγο έμμισθοι δικηγόροι των αντίστοιχων φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ (Τμήμα ΣΤ), για τον ορισμό του Προϊστάμενου του Δ΄ Τμήματος της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ΕΦΚΑ, για τον οποίο ο νόμος ορίζει πρέπει να είναι «ο αρχαιότερος στον Άρειο Πάγο» έμμισθος δικηγόρος των εντασσόμενων στο Δ΄ Τμήμα φορέων, λαμβάνεται υπόψη ο μακρότερος χρόνος στο βαθμό του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με το χρόνο διορισμού του υποψηφίου ως δικηγόρου (ομόφ.).

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση εδώ.

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ