logo-print

Έμμισθοι δικηγόροι: Συνάντηση Προεδρείου Ένωσης με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

11/05/2021

11/05/2021

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Το Προεδρείο της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων πραγματοποίησε συνάντηση (μέσω τηλεδιάσκεψης) με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παυλίνα Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Επαμεινώνδας Ατσαβές και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η ΕΕΔ κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τα κυριότερα προβλήματα των εμμίσθων δικηγόρων, τα οποία αναπτύχθηκαν και προφορικά:

  • Για το ζήτημα της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών (κρατήσεων) επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας σε δικηγόρους και εντολείς ιδιωτικού τομέα (2019-2020) υπήρξε η ενημέρωση ότι η υπόθεση οδεύει προς επίλυση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ με χρονοδιάγραμμα τέλος Ιουνίου για τις εισφορές 2020 και τέλος έτους για τις εισφορές 2019.
  • Το ζήτημα της ασφαλιστικής εξομοίωσης (ως προς τα πακέτα κάλυψης και τη δυνατότητα συμψηφισμού γραμματίων) των υπαχθέντων στο άρθρο 39 παρ.9 του ν.4387/2016 δικηγόρων με τους εμμίσθους δικηγόρους, θα εξεταστεί από το Υπουργείο, ενώ συμφωνήθηκε να υποβληθεί αναλυτικό υπόμνημα με τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες του ζητήματος.
  • Η εκκαθάριση και ανάκληση των εσφαλμένων εισφορών του ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ενώ έχει προβλεφθεί να μην υπάρχει μέχρι τότε καμία βεβαίωση οφειλής, ή επιρροή στην ασφαλιστική ικανότητα ή/και ενημερότητα των ασφαλισμένων.
  • Η εκκαθάριση των εισφορών 2020 της παράλληλης ασφάλισης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου 2021, ενώ σχετικά πιο σύντομα (ίσως και την επόμενη βδομάδα) θα τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή για τη δήλωση μεταβολών στην παράλληλη ασφάλιση, ώστε να αντιμετωπισθούν ζητήματα εσφαλμένων ειδοποιητηρίων που εμφανίζονται για πολλούς εμμίσθους εντός του 2021.
  • Η δημιουργία ατομικής καρτέλας ασφαλισμένου με αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων συστημάτων του e-ΕΦΚΑ (εισφορές μη μισθωτών, ΑΠΔ, ΚΕΑΟ κλπ.) είναι στα σχέδια του Υπουργείου, ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλίζεται ένα αξιόπιστο ασφαλιστικό ιστορικό κάθε ασφαλισμένου, που θα προσδιορίζει επακριβώς τα οικεία ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του.
  • Το ζήτημα του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του τ.ΕΤΑΑ και το αίτημα για κατάργησή του εξετάζεται από το Υπουργείο.
  • Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ευρίσκεται στα τελικά στάδια υλοποίησης, ενώ έχει εντοπιστεί και από το Υπουργείο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμμισθες δικηγόροι σε σχέση με τις άδειες κύησης και λοχείας και υπάρχει σχετική βούληση αντιμετώπισής του.
  • Τα ζητήματα της αδυναμίας υπολογισμού συντάξεων εμμίσθων δικηγόρων και παράλληλης ασφάλισης, καθώς και η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων έχουν εντοπιστεί από τον e-ΕΦΚΑ και το Υπουργείο και δρομολογούνται οι προσπάθειες επίλυσής τους, ενώ υπάρχει πρώτη λειτουργία έκδοσης συντάξεων με παράλληλο χρόνο.
  • Ειδικά για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εγκύκλιο 50/2020 του e-ΕΦΚΑ και τις συντάξεις με παράλληλο χρόνο ασφάλισης εμμίσθων δικηγόρων (πρώην Τραπεζών κλπ.) συμφωνήθηκε να υποβληθεί αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις μας, ώστε να διευθετηθούν οι όποιες αδυναμίες, είτε μέσω εγκυκλίου, είτε μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας.
  • Για το ζήτημα των ληξιπροθέσμων παροχών υγειονομικής περίθαλψης γίνεται προσπάθεια για εξόφλησή τους εντός του 2021
  • Θετική κρίνεται κατ’ αρχήν η πρόταση για μη επιβολή προμήθειας κατά την καταβολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ειδοποιητηρίων, ρυθμίσεων κλπ.). Για το σκοπό αυτό θα εξεταστεί μια διαδικασία στα πρότυπα της Α.Α.Δ.Ε.
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ