logo-print

Άρθρο 9 - Κανονισμός 304/2018 Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/03/2018

Κωδικοποιημένο
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η Δ.Ε. διοικεί το ως άνω εκκλησιαστικόν νομικόν πρόσωπον και διαχειρίζεται την περιουσίαν αυτού προς εκπλήρωσιν των σκοπών, οι οποίοι καθορίζονται δια του άρθρου 3 του παρόντος.

Ειδικώτερον η Δ.Ε. εις το πλαίσιον των αρμοδιοτήτων της προβαίνει εις τας ακολούθους ενεργείας και εις την λήψιν των ενδεικνυομένων μέτρων και αποφάσεων:

α) Η Δ.Ε. εισηγείται εις τον Σεβ. Μητροπολίτην προς διορισμόν και ο Σεβ. Πρόεδρος διορίζει τα τέσσαρα (4) μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου δια τας ανάγκας και την κανονικήν λειτουργίαν του Ιερού Προσκυνήματος. Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον δεν έχει διαχειριστικήν αρμοδιότητα, τα δε πάσης φύσεως έσοδα του Ι. Ναού παραδίδονται εις τον Ταμίαν της Δ.Ε. και εγγράφονται εις τα διαχειριστικά βιβλία του εν λόγω Ι. Προσκυνήματος.

β) Η καταμέτρησις των παγκαριών διενεργείται υπό της Δ.Ε. του Ιερού Προσκυνήματος και εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αυτού.

γ) Η Δ.Ε. δύναται να εκχώρηση εις το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον το ποσόν των χιλίων ευρώ (1.000 €) δια τας τρέχουσας ανάγκας του Ιερού Προσκυνήματος, επί αποδόσει λογαριασμού και επισήμων παραστατικών και τούτου δαπανωμένου να ανανεούταιη χορήγησις του αυτού ποσού.

2. Η Δ.Ε. αποφασίζει δια τον τρόπον και το είδος της επενδύσεως ή της τοποθετήσεως των κεφαλαίων και προσόδων του Ιερού Προσκυνήματος και εκποιήσεως των τιμαλφών, ως και δια την αγοράν ή πώλησιν ή υποθήκευσιν ακινήτων, τα οποία προέρχονται εκ δωρεών, κληρονομιών, κληροδοσιών ή καθολικού καταπιστεύματος.

3. Η Δ.Ε. αποδέχεται εξ ονόματος του Ιερού Προσκυνήματος πάσαν δωρεάν, κληρονομίαν ή κληροδοσίαν ή καθολικόν καταπίστευμα, προερχόμενον εκ διαφόρων δωρητών. Συντάσσει κτηματολόγιον του Ιερού Προσκυνήματος, αντίγραφον του οποίου υποβάλλει εις την Ιεράν Μητρόπολιν Κυθήρων.

4. Η Δ.Ε. δύναται να ανακηρύσση με απόφασίν της Ευεργέτας ή Δωρητάς του Ιερού Προσκυνήματος, κατά την κρίσιν της, ως και επίτιμα και αρωγά μέλη.

5. Η Δ.Ε. αποφασίζει και ενεργεί δια λογαριασμόν του Ιερού Προσκυνήματος τας απαραιτήτους, κατά την κρίσιν της, εκάστην φοράν προμηθείας δια τας ανάγκας του Ιερού Ναού του εν λόγω Ιερού Προσκυνήματος, δια τας ανάγκας του προσωπικού του εν γένει και των διερχομένων προσκυνητών ή όσων διαμένουν προσωρινώς εις τούτο. Αποφασίζει περί του τρόπου διαθέσεως πάντων των πόρων, συμφώνως πάντοτε προς τας διατάξεις του παρόντος, εν συνδυασμώ εκάστην φοράν προς τας οιασδήποτε εμφανιζομένας ανάγκας και επιδιώξεις κατά την λειτουργίαν του Ιερού Προσκυνήματος, έστω και αν δεν προβλέπονται σχετικώς εις το παρόν. Κατά τον αυτόν τρόπον αποφασίζει και δια την εκτέλεσιν οιουδήποτε έργου, συμφώνως προς τας Κανονιστικάς Διατάξεις εκτελέσεως εκκλησιαστικών έργων.

6. Η Δ.Ε. αποφασίζει περί του τρόπου διαθέσεως των πάσης φύσεως πόρων προς συντήρησιν του όλου κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Προσκυνήματος, των ξενώνων, των δρόμων, των πλατειών, του πρασίνου, δια την καθαριότητα, την φιλοξενίαν επισήμων και μη, επισκεπτών, δωρητών, εθελοντών, δια την οργάνωσιν της πανηγύρεως, και άλλων εκδηλώσεων, δια την συντήρησιν βυζαντινών ή μεταβυζαντινών εικόνων και τοιχογραφιών αρχαιολογικής σημασίας. Η συμπαράστασις προς το Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων δύναται να πραγματοποιηθή δια τοποθετήσεως μονίμου κυτίου, πλησίον του παγκαρίου, με την ένδειξιν «ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑ». Το κυτίον τούτο θα διανοίγεται και θα καταμετράται το περιεχόμενόν του παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, του ταμίου της Δ.Ε. και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, θα παραδίδεται δε δια διπλοτύπου εισπράξεως εις το Γεν. Φιλόπτωχον Ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων. Επίσης η Δ.Ε. αποφασίζει δια τον τρόπον και την διάθεσιν των πάσης φύσεως πόρων αυτής προς υλοποίησιν των σκοπών του άρθρου 3 του παρόντος, ως και δια οιονδήποτε άλλον συναφή σκοπόν προς ενίσχυσιν του έργου του Ιερού Προσκυνήματος.

7. Η Δ.Ε. προβαίνει εις τας απαιτουμένας μελετάς και λαμβάνει μέτρα δια την αρτίαν εκπλήρωσιν των σκοπών του εν λόγω Ιερού Προσκυνήματος, ως επίσης δια την αύξησιν των πόρων και της περιουσίας αυτού, ασκούσα κατά πλήρη αρμοδιότητα πάσαν προς τούτο εξουσίαν, με βάσιν πάντοτε όσα περιγράφονται και ορίζονται δια του παρόντος άρθρου.

8. Εις ειδικάς περιπτώσεις δύναται η Δ.Ε. να διορίζη και ειδικάς εκάστοτε επιτροπάς ορίζουσα εγγράφως τον κύκλον των αρμοδιοτήτων των και τον τρόπον λειτουργίας των, όπως π.χ. δια την μέριμναν και τον συντονισμόν του υπηρετικού προσωπικού και την μισθοδοσίαν του, δια την πρόνοιαν δια τα κτήματα και καταστήματα του Ιερού Προσκυνήματος η δια την προμήθειαν υλικού δια το Εκθετήριον αυτού.

9. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων, ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος η έτερον μέλος της Δ.Ε., ειδικώς εξουσιοδοτημένον υπό της Επιτροπής δια συγκεκριμένον σκοπόν, ως μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, εκπροσωπούν το ως άνω νομικόν πρόσωπον ενώπιον πάσης Αρχής, ως και ενώπιον παντός νομικού ή φυσικού προσώπου.

10. Η Δ.Ε. καταρτίζει τον ετήσιον προϋπολογισμόν εντός του μηνός Νοεμβρίου εκάστου έτους και υποβάλλει τούτον προς έγκρισιν δια της Ιεράς Μητροπόλεως προς την Διαρκή Ιεράν Συνοδον. Εντός τριών μηνών από της λήξεως του οικονομικού έτους καταρτίζεται και υποβάλλεται ο απολογισμός του προηγουμένου έτους δια της Ιεράς Μητροπόλεως εις την Διαρκή Ιεράν Συνοδον προς έγκρισιν. Τον προϋπολογισμόν και τον απολογισμόν συνυπογράφουν και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, παριστάμενα κατά τας συνεδριάσεις. Επί του προϋπολογισμού και απολογισμού το Μητροπολιτικόν Συμβούλιον δύναται να διατύπωση παρατηρήσεις.

11. Οι πόροι του εν λόγω Ιερού Προσκυνήματος κατατίθενται εις οιανδήποτε υπό του νόμου ανεγνωρισμένην Τράπεζαν. Η Δ.Ε. δι’ αποφάσεως αυτής καθορίζει εν ποσόν, το οποίον κρατεί ο ταμίας δια τας αμέσους ανάγκας υπό μορφήν παγίας προκαταβολής.

12. Η Δ.Ε. δι’ εσωτερικού κανονισμού, τον οποίον θα κατάρτιση δι’ αποφάσεως της, δύναται να καθορίση και εξειδίκευση θέματα όσον αφορά εις την διαχείρισιν του υλικού, την απογραφήν, τον τρόπον εισπράξεως και τον τρόπον πληρωμής και πάσαν λεπτομέρειαν, όσον αφορά εις την διοίκησιν και λειτουργία ν του παρόντος Ιερού Προσκυνήματος.

13. Η Δ.Ε. αποφασίζει δια παν θέμα προκύπτον και αφορών εις το ως άνω Ιερόν Προσκύνημα, έστω και αν δεν προβλέπεται σχετικώς δια του παρόντος κανονισμού.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send