logo-print

Άρθρο 3 - Κανονισμός (ΕΕ) 2018/302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2018 - Πρόσβαση σε επιγραμμικές διεπαφές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/03/2018

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Ο εμπορευόμενος δεν χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέτρα ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο για να αποκλείει ή να περιορίζει την πρόσβαση του πελάτη στην επιγραμμική διεπαφή του εμπορευόμενου για λόγους σχετικούς με την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης του πελάτη.

2. Ο εμπορευόμενος δεν ανακατευθύνει τον πελάτη για λόγους ιθαγένειας, τόπου διαμονής ή τόπου εγκατάστασης του πελάτη, από την επιγραμμική διεπαφή την οποία ο πελάτης επιχείρησε να προσπελάσει αρχικά προς διαφορετική έκδοση της επιγραμμικής διεπαφής του εμπορευόμενου, η οποία λόγω της διαμόρφωσής της, της χρησιμοποιούμενης γλώσσας ή άλλων χαρακτηριστικών είναι κατάλληλη για πελάτες με συγκεκριμένη ιθαγένεια, τόπο διαμονής ή τόπο εγκατάστασης, εκτός αν ο πελάτης έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του για την εν λόγω ανακατεύθυνση.

Σε περίπτωση τέτοιας ανακατεύθυνσης με τη ρητή συγκατάθεση του πελάτη, η έκδοση της επιγραμμικής διεπαφής του εμπορευόμενου την οποία ο πελάτης επιχείρησε να προσπελάσει αρχικά παραμένει εύκολα προσβάσιμη στον πελάτη αυτόν.

3. Οι απαγορεύσεις των παραγράφων 1 και 2 δεν εφαρμόζονται όταν ο αποκλεισμός ή ο περιορισμός της πρόσβασης, ή η ανακατεύθυνση απαιτούνται για να τηρηθεί νομική απαίτηση που καθορίζεται στο δίκαιο της Ένωσης ή στο δίκαιο ενός κράτους μέλους σε συμφωνία με το δίκαιο της Ένωσης, στο οποίο υπόκεινται οι δραστηριότητες του εμπορευόμενου.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο εμπορευόμενος παρέχει σαφή και συγκεκριμένη εξήγηση στους πελάτες όσον αφορά τους λόγους που επιβάλλουν τον αποκλεισμό ή περιορισμό της πρόσβασης, ή την ανακατεύθυνση για να διασφαλισθεί αυτή η συμμόρφωση. Η εν λόγω εξήγηση παρέχεται στη γλώσσα της επιγραμμικής διεπαφής την οποία ο πελάτης επιχείρησε να προσπελάσει αρχικά.

Σημειώσεις επί του νόμου

Ο παρών κανονισμός σύμφωνα με το άρθρο 11 αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται από τις 3 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, το άρθρο 6 εφαρμόζεται έναντι διατάξεων συμφωνιών που έχουν συναφθεί πριν από τις 2 Μαρτίου 2018 οι οποίες συμμορφώνονται με το άρθρο 101 ΣΛΕΕ και με όλους τους ισοδύναμους κανόνες του εθνικού δικαίου ανταγωνισμού από τις 23 Μαρτίου 2020.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ