logo-print

Άρθρο 4 - Κανονισμός (ΕΕ) 2018/302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2018 - Πρόσβαση σε αγαθά ή υπηρεσίες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

22/03/2018

Κωδικοποιημένο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

1. Ο εμπορευόμενος δεν εφαρμόζει διαφορετικές γενικές προϋποθέσεις πρόσβασης στα αγαθά και τις υπηρεσίες του για λόγους που σχετίζονται με την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης του πελάτη, όταν αυτός επιθυμεί:

α) να αγοράσει αγαθά από έναν εμπορευόμενο και είτε αυτά παραδίδονται σε τόπο κράτους μέλους όπου ο εμπορευόμενος προσφέρει υπηρεσίες παράδοσης σύμφωνα με τις γενικές προϋποθέσεις πρόσβασης, είτε τα εν λόγω αγαθά συλλέγονται σε τόπο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του εμπορευόμενου και του πελάτη σε κράτος μέλος στο οποίο ο εμπορευόμενος παρέχει αυτήν την επιλογή με τις γενικές προϋποθέσεις πρόσβασης·

β) να λαμβάνει από τον εμπορευόμενο ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες, διαφορετικές από εκείνες το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η παροχή πρόσβασης σε έργα με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα ή άλλα προστατευόμενα αντικείμενα, ή η χρήση αυτών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης έργων με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα ή προστατευόμενων αντικειμένων άυλης μορφής·

γ) να λαμβάνει από έναν εμπορευόμενο υπηρεσίες, διαφορετικές από τις ηλεκτρονικά παρεχόμενες, σε κάποια φυσική τοποθεσία εντός του εδάφους κράτους μέλους όπου δραστηριοποιείται ο εμπορευόμενος.

2. Η απαγόρευση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 δεν εμποδίζει τους εμπορευόμενους να προσφέρουν γενικές προϋποθέσεις πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων καθαρών τιμών πώλησης, που διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών ή εντός ενός κράτους μέλους και οι οποίες προσφέρονται σε πελάτες σε συγκεκριμένο έδαφος ή σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών χωρίς διακρίσεις.

3. Η απλή συμμόρφωση με την απαγόρευση της παραγράφου 1 δεν συνεπάγεται, από μόνη της, ότι ένας εμπορευόμενος είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις εξωσυμβατικές εθνικές νομικές απαιτήσεις που αφορούν τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες του κράτους μέλους του πελάτη ή να ενημερώνει τους πελάτες για τις απαιτήσεις αυτές.

4. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 στοιχείο β) δεν εφαρμόζεται στους εμπορευόμενους που εξαιρούνται από τον ΦΠΑ δυνάμει των διατάξεων του τίτλου XII κεφάλαιο 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

5. Η απαγόρευση της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζεται αν με ειδική διάταξη που προβλέπεται στο δίκαιο της Ένωσης, ή στο δίκαιο των κρατών μελών σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, απαγορεύεται σε εμπορευόμενο να πωλεί αγαθά ή να παρέχει υπηρεσίες σε ορισμένους πελάτες ή σε πελάτες σε ορισμένα εδάφη.

Όσον αφορά τις πωλήσεις βιβλίων, η απαγόρευση της παραγράφου 1 δεν εμποδίζει τους εμπόρους να εφαρμόζουν διαφορετικές τιμές σε πελάτες σε ορισμένα εδάφη στο βαθμό που είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν δυνάμει του δικαίου των κρατών μελών σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

Σημειώσεις επί του νόμου

Ο παρών κανονισμός σύμφωνα με το άρθρο 11 αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται από τις 3 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, το άρθρο 6 εφαρμόζεται έναντι διατάξεων συμφωνιών που έχουν συναφθεί πριν από τις 2 Μαρτίου 2018 οι οποίες συμμορφώνονται με το άρθρο 101 ΣΛΕΕ και με όλους τους ισοδύναμους κανόνες του εθνικού δικαίου ανταγωνισμού από τις 23 Μαρτίου 2020.

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ