logo-print

Διαβατήρια αναγνωρισµένων προσφύγων, κατόχων αδειών διαµονής «επί µακρόν διαµένοντος» (ΣτΠ)

Παρέμαβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πρόσφυγας και κάτοχος άδειας «επί µακρόν διαµένοντος» ζήτησε τη διαµεσολάβηση του Συνηγόρου σχετικά µε αίτηµα που είχε υποβάλει στη ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνοµίας, για ανανέωση του ταξιδιωτικού εγγράφου του (TDV – Titre de voyage).

Συγκεκριµένα, ο εν λόγω αλλοδαπός ζήτησε την ανανέωση του ταξιδιωτικού εγγράφου του, έχοντας στην κατοχή του άδεια «ως επί µακρόν διαµένοντος», που του είχε χορηγηθεί το έτος 2015 και αφού προηγουµένως είχε καταθέσει την «Άδεια Παραµονής» και το «Ειδικό ∆ελτίο Πολιτικού Φυγάδα», που κατείχε λόγω της προσφυγικής του ιδιότητας.

Η ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής επιφυλάχτηκε να κάνει δεκτό το αίτηµα, µε το επιχείρηµα ότι, εφόσον του χορηγήθηκε άδεια διαµονής «επί µακρόν διαµένοντος», έχει απολέσει την ιδιότητα του πρόσφυγα και άρα δεν δικαιούται το συγκεκριµένο ταξιδιωτικό έγγραφο. Παράλληλα, η ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών απέστειλε σχετικό ερώτηµα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Καθώς η απάντηση του Υπουργείου καθυστερούσε, η ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής δεν εξέταζε παρόµοια ζητήµατα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήµανε στο Υπουργείο Εσωτερικών (∆/νση Αλλοδαπών) ότι, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, η άδεια διαµονής επί µακρόν διαµένοντος µπορεί να χορηγείται και σε δικαιούχο διεθνούς προστασίας, µε την προσθήκη, στο πεδίο «Παρατηρήσεις» της άδειας, της ένδειξης «έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία από την Ελληνική ∆ηµοκρατία». Εποµένως, ο αλλοδαπός διατηρεί πλήρως το δικαίωµά του για διεθνή προστασία και η παράδοση του «Ειδικού ∆ελτίου Πολιτικού Φυγάδα» που κατείχε, νοείται ως απλή αντικατάστασή του µε νέα άδεια διαµονής, ώστε να του παρέχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα φιλοξενίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, υφίστανται όλες οι έννοµες συνέπειες που συνεπάγεται το προστατευτικό καθεστώς για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, µεταξύ των οποίων και η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, ενηµερώνοντας σχετικά και τη ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η οποία προχώρησε άµεσα στις κατάλληλες ενέργειες για τη χορήγηση του ταξιδιωτικού εγγράφου στον αλλοδαπό. 

Δείτε αναλυτικά:

Έγγραφο ΣτΠ

Έγγραφο ΕΛ.ΑΣ 

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
Πολιτειολογία