logo-print

Ανανέωση αδειών διαμονής δικαιούχων διεθνούς προστασίας από την Ελληνική Αστυνομία

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

πρόσφυγα ή της επικουρικής προστασίας υπέβαλαν αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την καθυστέρηση της ανανέωσης των δελτίων διαμονής τους.

Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται στις κατά τόπους υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήματα Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, Τμήματα Ασφάλειας και Αστυνομικά Τμήματα), αποστέλλονται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και προωθούνται προς υπογραφή στο αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με τη σύσταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.1 του ΠΔ 84/2019 (ΦΕΚ Α 123/17-07-2019) και εν συνεχεία τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με το Π.Δ. 4/2020 «Σύσταση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθορισμός των αρμοδιοτήτων του και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων», δημιουργήθηκε νομικό κενό επί της διαδικασίας χειρισμού των εν λόγω υποθέσεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωσή τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε κατ’ επανάληψη προς την αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητώντας αφενός να διευκρινιστούν τα αίτια της καθυστέρησης και αφετέρου να ληφθεί υπόψη ότι η χορήγηση Βεβαίωσης κατά την κατάθεση της αίτησης ανανέωσης των αδειών διαμονής ουδόλως διασφαλίζει τα δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε εργασία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική προστασία κ.ά.

Προς τούτο πρότεινε τη χορήγηση Βεβαίωσης που να διασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα που παρέχει η άδεια διαμονής, κατά τα πρότυπα της Βεβαίωσης που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014, ως έγγραφο πιστοποίησης προσωρινής νόμιμης διαμονής. Με την ψήφιση του ν. 4703/2020 (ΦΕΚ Α 131/10.7.2020) προβλέφθηκε η μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πλέον η εξέταση, ανανέωση και επίδοση των δελτίων διαμονής των δικαιούχων διεθνούς προστασίας διεκπεραιώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση. 

Δείτε τα σχετικά έγγραφα στο synigoros.gr

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send