logo-print

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου με αλλαγές στη νομοθεσία περί αλλοδαπών και τη χορήγηση ασύλου

Τροποποιήσεις στον Κώδικα Μετανάστευσης (Ν. 4251/2014) και άλλα σχετικά νομοθετήματα

20/04/2018

27/04/2018

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία και την τροποποίηση του ν. 4251/2014 για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται το δικαίωμα των αιτούντων διεθνή προστασία να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια, ή στην περιοχή που τους ορίζεται από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας λαμβάνεται όταν είναι αναγκαίο, για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας.

Επιπλέον, προβλέπεται η χορήγηση επίσημων εγγράφων στους αιτούντες, ενώ επανακαθορίζονται ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων (πχ. χωριστές εγκαταστάσεις από κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου). 

Παράλλλα, με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου, κατοχυρώνεται η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και ορίζεται η γενική διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, ως η αρμόδια αρχή προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και των χωρισμένων ανηλίκων.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε αρκετά νομοθετήματα, μεταξύ των οποίων ο Νόμος 4251/2014 (δείτε αναλυτικά τις αλλαγές εδώ).

Το σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο εδώ και η αιτιολογική του έκθεση εδώ.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send