logo-print

Πρόσβαση αστυνομικών αρχών σε πληροφορίες συνδρομητή που σχετίζεται με δυναμική διεύθυνση IP: Απαιτείται εντολή δικαστηρίου

ΕΔΔΑ: Παράνομη η ταυτοποίηση (με βάση την IP) συνδρομητή που συμμετείχε στο διαμοιρασμό υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω δικτύου peer-to-peer, εφόσον δεν υπήρχε εντολή δικαστηρίου

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των αστυνομικών αρχών σε πληροφορίες συνδρομητή, ο οποίος φερόταν να εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες και ο οποίος ταυτοποιήθηκε μέσω δυναμικής διεύθυνσης IP, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση ξεκινά το 2006, όταν οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας ενημέρωσαν τους ομολόγους της στη Σλοβενία σχετικά με μία δυναμική διεύθυνση IP, η οποία εμπλεκόταν σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων (file sharing) peer-to-peer, το οποίο περιελάμβανε εικόνες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας.

Διαβάστε επίσης: Whatsapp τέλος (; ) για άτομα κάτω των 16 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ακολούθως, η σλοβενική αστυνομία ζήτησε πληροφορίες από τον τοπικό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) σχετικά με τον χρήστη στον οποίο είχε αποδοθεί η διεύθυνση IP.

Η αστυνομία δεν είχε απόφαση δικαστηρίου ή ένταλμα, αντιθέτως χρησιμοποίησε μία διάταξη του σλοβενικής νομοθεσίας περί Ποινικής Δικονομίας, η οποία της επέτρεπε να ζητά πληροφορίες από έναν πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σχετικά με τα στοιχεία χρήστη ενός συγκεκριμένου μέσου ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ωστόσο, η αστυνομία πέτυχε την έκδοση δικαστικής εντολής προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα περιήγησης στο διαδίκτυο του εν λόγω χρήστη.

Παρόλο που η διεύθυνση IP “έδειχνε” αρχικά στον πατέρα του προσφεύγοντος ως συνδρομητή και ως εκ τούτου συμμετέχοντα στο δίκτυο διαμοιρασμού, διαπιστώθηκε τελικά ότι ο ίδιος ο προσφεύγων ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες αυτές, “κατεβάζοντας” αρχεία που περιείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο προσφεύγων αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δε γνώριζε το περιεχόμενο των αρχείων, ωστόσο κρίθηκε ένοχος ένα χρόνο μετά, για κατοχή και διαμοιρασμό υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Ο προσφεύγων εξάντλησε τα ένδικα μέσα στη χώρα του, υποστηρίζοντας - ανεπιτυχώς - ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του είχαν αποκτηθεί παράνομα, καθώς δεν υπήρχε εντολή δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά στοιχεία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε - έξι ψήφους υπέρ και μία κατά - ότι οι σλοβενικές αρχές παραβίασαν το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η διάταξη νόμου που χρησιμοποίησε η σλοβενική αστυνομία για την απόκτηση των πληροφοριών του συνδρομητή που σχετίζονταν με τη δυναμική διεύθυνση IP, δεν πληρούσε τα κριτήρια νομιμότητας που θέτει η ΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, η εν λόγω διάταξη δεν ήταν σαφής, δεν εξασφάλιζε κανενός είδους προστασία του προσφεύγοντος από αυθαίρετες παρεμβάσεις, ενώ δεν περιείχε διασφαλίσεις κατά της κατάχρησης των δεδομένων και της ανεξάρτητης εποπτείας των εμπλεκόμενων αστυνομικών αρχών.

Ενόψει των ανωτέρω, το ΕΔΔΑ επιδίκασε το ποσό των 3.522 ευρώ στον προσφεύγοντα ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην αγγλική γλώσσα εδώ.

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

send