logo-print

Άρθρο 3 - Προεδρικό Διάταγμα 40/2018 - Διαγνωστική αξιολόγηση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

30/04/2018

Κωδικοποιημένο
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

1. Από το σχολικό έτος 2018-2019, στην αρχή του σχολικού έτους και μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων διεξάγονται υποχρεωτικά στην Α’ τάξη διαγνωστικές δοκιμασίες στα μαθήματα και κλάδους μαθημάτων «Νέα Ελληνικά», «Άλγεβρα», «Γεωμετρία», «Φυσική», «Χημεία» και «Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά)». Στις επόμενες τάξεις, οι διαγνωστικές δοκιμασίες είναι προαιρετικές και διεξάγονται κατά την κρίση των εκπαιδευτικών μόνο σε μαθήματα στα οποία κρίνονται αναγκαίες.

2. Σκοπός των διαγνωστικών δοκιμασιών είναι:

α. Να βοηθήσουν τους/τις εκπαιδευτικούς να προσδιορίσουν το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι μαθητές/-τριες διερευνώντας εάν και σε ποιον βαθμό διαθέτουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, σε σχέση με την ύλη που θα διδαχθούν στην τάξη αυτή και να επισημάνουν τυχόν γνωσιακά κενά και μαθησιακές δυσκολίες τους, ώστε ανάλογα να προσαρμόσουν την προετοιμασία και την οργάνωση της διδασκαλίας τους.

β. Τα αποτελέσματα των διαγνωστικών δοκιμασιών δύνανται να συνεκτιμηθούν από τον/την εκπαιδευτικό και κατά τον σχεδιασμό ωρολογίου προγράμματος (ώρες διδασκαλίας και διδασκόμενα μαθήματα) στην περίπτωση εφαρμογής πρόσθετης διδακτικής στήριξης ή ενισχυτικής διδασκαλίας. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθεί σχετική εισήγηση του/της εκπαιδευτικού προς τον Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος και αποφασίζει επ’ αυτής.

3. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες συνδυάζουν ερωτήσεις διαφόρων τύπων, που διατυπώνονται από τους/τις διδάσκοντες/-ουσες, όπως προβλέπεται για κάθε μάθημα από τις οικείες διατάξεις και τις σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

4. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες διεξάγονται με ευθύνη των διδασκόντων/-ουσών σε συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/-ντρια του σχολείου, σε μία διδακτική ώρα, χωρίς προειδοποίηση των μαθητών/-τριών.

5. Οι διαγνωστικές δοκιμασίες δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση της επίδοσης του/της μαθητή/-τριας.

6. Στην αρχή του σχολικού έτους, με ευθύνη του/της Διευθυντή/-ντριας του ΕΠΑ.Λ., γίνεται ενημέρωση των μαθητών/-τριών και των κηδεμόνων τους για τον σκοπό και τον ρόλο της διαγνωστικής αξιολόγησης.

7. Για την επίδοση των μαθητών/-τριών στις διαγνωστικές δοκιμασίες, ενημερώνονται οι κηδεμόνες κατά τις επισκέψεις τους στο σχολείο. Όπου στο παρόν αναφέρεται ο κηδεμόνας του/της μαθητή/-τριας, νοείται ο πατέρας ή η μητέρα ή οποιοδήποτε νόμιμα εξουσιοδοτημένο φυσικό πρόσωπο, προκειμένου μόνο περί μαθητών/-τριών που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με το άρθρο 44,  η ισχύς του παρόντος προεδρικού διατάγματος αρχίζει από το σχολικό έτος 2017-2018, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ