logo-print

Συμβολαιογραφικά δικαιώματα από τη σύνταξη «κρατικών» και «τραπεζικών» συμβολαίων

Τα πιο πάνω δικαιώματα δεν εισπράττονται υπέρ του Συλλόγου ως τρίτου, αλλά αποδίδονται μόνο σ΄αυτόν προκειμένου στη συνέχεια να τα διανείμει στα μέλη του

04/05/2018

09/05/2018

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Δ.Εφ.Αθηνών Αριθ. απόφ. 471/2018 (Τμήμα Θ - Ακυρωτικός Σχηματισμός)

Τα αναλογικά δικαιώματα που προκύπτουν από τη σύνταξη «κρατικών» και «τραπεζικών» συμβολαίων εισπράττουν άμεσα οι συμβολαιογράφοι κατά τη σύνταξη των εν λόγω συμβολαίων, υποχρεούνται δε να τα αποδώσουν στον οικείο σύλλογο.

Η πρόβλεψη της απόδοσης στον οικείο συμβολαιογραφικό σύλλογο των συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων από τη σύνταξη συμβολαίων των άρθρων 115 επ. του ν.2830/2000, απέβλεψε στη διασφάλιση ενός κατώτατου ορίου εισοδήματος των συμβολαιογράφων και στη διαφύλαξη της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, δικαιολογείται, δηλαδή, από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τα πιο πάνω δικαιώματα δεν εισπράττονται υπέρ του Συλλόγου ως τρίτου, αλλά αποδίδονται μόνο σ΄αυτόν προκειμένου στη συνέχεια να τα διανείμει στα μέλη του.

Συνεπώς δεν έχει εφαρμογή επί των αξιώσεων  του οικείου συμβολαιογραφικού συλλόγου από μη καταβληθέντα αναλογικά συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η προβλεπόμενη από το άρθρο 38 παρ.1 του  ν.2830/2000 δεκαετής παραγραφή, αλλά εφαρμοστέα είναι η 20ετής παραγραφή του άρθρου 249 του Αστικού Κώδικα.

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send