logo-print

Παρουσίαση της Έκθεσης Πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)

Στόχος της ΑΔΑΕ είναι πρωτίστως η πρόληψη των παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας που εορτάζεται στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο, επέλεξε η Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με θέμα την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής για το έτος 2016.  Την Έκθεση Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ παρουσίασαν ο πρόεδρός της Χρήστος Ζαμπίρας και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Σακκάς στη διευρυμένη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Αναλύοντας τα πεπραγμένα της Αρχής για το 2016, ο κ. Ζαμπίρας τόνισε ότι  στόχος της ΑΔΑΕ είναι πρωτίστως η πρόληψη των παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών:  «Για το σκοπό αυτό, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την επαγγελματική εμπειρία των μελών και του ειδικευμένου και εξαίρετου προσωπικού της, η Αρχή εκπονεί κανονισμούς ασφάλειας και άλλες πράξεις για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, πραγματοποιεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στους παρόχους και εξετάζει τις πολιτικές ασφάλειας που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών, τόσο ηλεκτρονικών όσο και ταχυδρομικών.»

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Αρχής να διερευνά καταγγελίες πολιτών, να επιβάλει  διοικητικές κυρώσεις σε όποιες περιπτώσεις διαπιστώσει παραβάσεις της νομοθεσίας, καθώς και να ελέγχει για την τήρηση των όρων και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, όπου προβλέπεται από το νόμο. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και στις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους, υπογραμμίζοντας  ότι, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η ΑΔΑΕ έχει συμβάλει σημαντικά στην προάσπιση του συνταγματικού δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας, ενώ δεν παράλειψε να ευχαριστήσει τη Βουλή για τη φιλοξενία της Ημερίδας της ΑΔΑΕ που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου.

Ο κ. Ζαμπίρας κατέθεσε στις Επιτροπές το στρατηγικό σχέδιο δράσης της ΑΔΑΕ και ζήτησε τη συμβολή τους για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησής του. Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις της Αρχής για την ενημέρωση των χρηστών και των συνδρομητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, καταθέτοντας και το σχετικό ενημερωτικό έντυπο της Αρχής.

Η Έκθεση Πεπραγμένων 2016 της ΑΔΑΕ βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Αρχής  http://www.adae.gr/ektheseeis-pepragmenon/leptomereies/article/ekthesi-pepragmenon-toy-etoys-2016-tis-adae/

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ