logo-print

Άρθρο 1 - Οδηγία 2/2011 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Πεδίο εφαρμογής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

29/04/2011

Κωδικοποιημένο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

1. Η Οδηγία αφορά στη διαδικασία δήλωσης συγκατάθεσης που πραγµατοποιείται µε ηλεκτρονικά µέσα (εφεξής ηλεκτρονική συγκατάθεση) για την επεξεργασία προσωπικών δεδοµένων ενός συνδροµητή ή χρήστη από έναν υπεύθυνο επεξεργασίας στο πλαίσιο του άρθρου 11 του ν. 3471/2006, όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 16 του ν. 3917/2011, δηλαδή για την πραγµατοποίηση επικοινωνιών προς το σκοπό απευθείας προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών ή άλλους διαφηµιστικούς σκοπούς µε χρήση συστηµάτων κλήσης χωρίς ανθρώπινη παρέµβαση. Τέτοιες επικοινωνίες είναι ιδίως τα µηνύµατα τηλεοµοιοτυπίας, οι αυτόµατες τηλεφωνικές κλήσεις, κατά τις οποίες µε την αποδοχή της κλήσης ακούγεται µαγνητοφωνηµένο µήνυµα, τα φωνητικά µηνύµατα που αποθηκεύονται µέσω υπηρεσίας αυτόµατου τηλεφωνητή, τα µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, τα σύντοµα γραπτά µηνύµατα και τα µηνύµατα πολυµέσων.

2. Για τους σκοπούς της Οδηγίας, ως υπεύθυνος επεξεργασίας ορίζεται κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που επεξεργάζεται προσωπικά δεδοµένα συνδροµητών ή χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την απευθείας προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών ή κάθε άλλο διαφηµιστικό σκοπό.

3. Η Οδηγία δεν εφαρµόζεται σε λοιπές περιπτώσεις όπου απαιτείται η δήλωση της συγκατάθεσης µε ηλεκτρονικά µέσα, στο πλαίσιο του ν. 3471/2006 (όπως το άρθρο 4 παρ. 5 που αφορά την απόκτηση πρόσβασης στο τερµατικό εξοπλισµό του συνδροµητή ή χρήστη, π.χ. µε την εγκατάσταση αρχείων «cookies»).

4. Η Οδηγία δεν καταλαµβάνει τις περιπτώσεις υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας που δεν εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του ν. 3471/2006 στις οποίες εφαρµόζονται µόνο οι γενικότερες διατάξεις του ν. 2472/1997. Ωστόσο, όταν στο πλαίσιο τέτοιων υπηρεσιών δηλώνεται, µε ηλεκτρονικά µέσα, η συγκατάθεση του συνδροµητή ή χρήστη για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδοµένων (π.χ. κατά την εγγραφή σε µία ιστοσελίδα ή τη συµµετοχή σε διαγωνισµούς για την απόκτηση προϊόντων ή/και υπηρεσιών) συνιστάται η εφαρµογή της αναφερόµενης στην Οδηγία διαδικασίας δήλωσης συγκατάθεσης [βλ. ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ 1].

5. Οι περιπτώσεις που περιγράφονται στα άρθρα της Οδηγίας είναι οι συνηθέστερες µέθοδοι δήλωσης συγκατάθεσης µε ηλεκτρονικά µέσα, χωρίς ωστόσο να αποτελούν εξαντλητικό κατάλογο των δυνατών µεθόδων. 

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send