logo-print

Χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (Εγκύκλιος)

27/06/2018

27/06/2018

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με έγγραφο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέχονται οδηγίες αναφορικά με την χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε πολίτες τρίτων χωρών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, με τις διατάξεις της παρ.1 περ. στ' του άρθρου 19Α του ν.4251/2014 προβλέφθηκε η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε πολίτες τρίτων χωρών των οποίων η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περίπτωση ιθ' του π.δ. 113/2013 (Α' 146) και τις Επιτροπές Προσφυγών των άρθρων 26 και 32 του π.δ. 114/2010 (Α' 195), όπως ισχύει.

Σύμφωνα με την παρ.6 του ανωτέρω άρθρου οι άδειες διαμονής που χορηγούνται βάσει των ανωτέρω διατάξεων μπορούν να ανανεωθούν για έναν από τους λόγους του ν.4251/2014 (π.χ. εξαρτημένη εργασία, οικογενειακή συνένωση, σπουδές κλπ) εφόσον εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκαν.

Με τις διατάξεις της παρ. 47 του άρθρου 8 του ν. 4332/2015, προβλέφθηκε ότι και οι άδειες διαμονής που είχαν χορηγηθεί ή ανανεωθεί σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 28 του π.δ.114/2010, ανανεώνονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19Α του ν.4251/2014.

Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις άδειες διαμονής, που χορηγούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4375/2016, οι οποίες, επιπρόσθετα με βάση την ειδική πρόβλεψη της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, μπορούν να ανανεωθούν απευθείας, για κάποιον από τους λόγους του ν.4251/2014.

Χορήγηση άδειας διαμονής

Ειδικά για την αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους βάσει των ανωτέρω, από την Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου μας, όταν η υπόθεση παραπέμπεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περίπτωση ιθ' του π.δ. 113/2013 (Α' 146) και τις Επιτροπές Προσφυγών των άρθρων 26 και 32 του π.δ. 114/2010 (Α' 195), όπως ισχύει, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν εντός προθεσμίας ενενήντα ημερών από την επίδοοη της βεβαίωσης παραπομπής από την Ειδική Επιτροπή Ασύλου, σχετική αίτηση στο Τμήμα Εξυπηρέτησης πολιτών τρίτων χωρών του Υπουργείου μας, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Διονυσίου 5, στον Πειραιά, εφόσον έχει αποσταλεί στην υπηρεσία μας η σχετική απόφαση της Αρχής Προσφυγών.

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών και προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία του κοινού, θα πρέπει να συστήνετε στους ενδιαφερόμενους να προσέρχονται στην ως άνω διεύθυνση, χωρίς ραντεβού, κατά τις τελευταίες τρεις εργάσιμες ημέρες πριν τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας των ενενήντα ημερών.

Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανανέωση στο άρθρο 19Α του ν.4251/2014 είναι τα εξής:

1.Τέσσερις (4) έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή (CD).

2.Αποδεικτικό καταβολής τέλους ύψους 16 ευρώ που αντιστοιχεί στο κόστος προμήθειας, εκτύπωσης και διακίνησης της κάρτας και εισπράττεται με τη μορφή του ηλεκτρονικού παραβόλου (Κωδικός 4762).

3. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας, με εξαίρεση αυτούς που είναι αντικειμενικά στερούμενοι διαβατηρίου, οπότε αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής).

4. Έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περ. ιθ'του Π.δ. 113/2013.

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο στο immigration.gr

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send