logo-print

Τι πρέπει να προσέχουν έμποροι και καταναλωτές στις εκπτώσεις;

Ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος αναγραφής των εκπτώσεων - Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

10/07/2018

10/07/2018

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ 

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους σχετικά με τη διενέργεια των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4177/2013, οι οποίες  θα αρχίσουν Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα λήξουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, τις Εκπτώσεις και τις Προωθητικές ενέργειες, κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι να καθίσταται εμφανές στον καταναλωτή το οικονομικό όφελος από την έκπτωση.

Η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης είναι προαιρετική, εκτός αν παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης. Αν εφαρμόζονται διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από .... % έως .... %»). Αν οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, πρέπει να γίνεται αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. 

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.  

Συνίσταται επίσης η διενέργεια έρευνας αγοράς από τους καταναλωτές.

Για τον έλεγχο τυχόν παραβάσεων ή την υποβολή καταγγελίας απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα μας http://www.1520.gov.gr/ypovoli-kataggelia

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ
Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ