logo-print

Χορήγηση άδειας εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής σε πολίτη τρίτης χώρας (ΝΣΚ)

Προϋποθέσεις και ενέργειες αρμόδιας Λιμενικής Αρχής

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ' αριθμ. 131/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος σχετικά με τη χορήγηση άδειας εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής σε πολίτη τρίτης χώρας, τις προϋποθέσεις και τις ενέργειες της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκρικένα, ερρωτάται:

α. Αν, ισχύοντος του ν. 4251/2014 (Α' 80), συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 33 του υπ' αριθμ. 20 Γενικού Κανονισμού Λιμένων (και πλέον οι διατάξεις του εφαρμόζονται και σε πολίτες τρίτων χωρών, που επιθυμούν να ασκήσουν τη δραστηριότητα του εκμισθωτή θαλασσίων μέσων αναψυχής, εφόσον έχουν νόμιμο δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα) ή εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν, ως ειδικότερες.

β. Αν, σε περίπτωση, που οι διατάξεις του υπ' αριθμ. 20 Γενικού Κανονισμού Λιμένων εφαρμόζονται πλέον και σε πολίτες τρίτων χωρών, που επιθυμούν να ασκήσουν τη δραστηριότητα του εκμισθωτή θαλασσίων μέσων αναψυχής, η Λιμενική Αρχή, ασκώντας την αστυνομική αρμοδιότητά της για χορήγηση της αδειών εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής (σύμφωνα με το άρθρο 22 του ως άνω Κανονισμού), δύναται να κρίνει διαφορετικά σε σχέση με την, αρμόδια για την έκδοση της άδειας διαμονής, Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και, σε κάθε περίπτωση, σε ποιο στάδιο της συνολικής διαδικασίας χορήγησης άδειας διαμονής εξετάζεται από τη Λιμενική Αρχή η αίτηση χορήγησης άδειας εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής.

γ. Αν απαγορεύεται η δραστηριοποίηση πολίτη τρίτης χώρας στην εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, για την οποία πραγματοποιείται χρήση χώρου επί του αιγιαλού σε παραμεθόρια περιοχή, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 24 και 25 του ν. 1892/1990. 

 

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση ΝΣΚ (Τμήμα Δ'), η οποία έγινε αποδεκτή:

Η χορηγηθείσα σε πολίτη τρίτης χώρας άδεια διαμονής από την αρμόδια κατά το ν. 4251/2014 υπηρεσία (ήδη Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τη παρ.1 άρθρου 3 του π.δ/τος 123/2016) για συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει την εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, παρέχει στον αδειούχο δικαίωμα πρόσβασης στη δραστηριότητα αυτή και αποτελεί προϋπόθεση για να επιληφθεί, περαιτέρω, η αρμόδια λιμενική αρχή προκειμένου να ελέγξει, κατά τον λόγο της δικής της αρμοδιότητας, αν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης της σχετικής άδειας.

Η λιμενική αρχή δεν μπορεί να κρίνει διαφορετικά και να αρνηθεί να χορηγήσει την άδεια με μόνη αιτιολογία ότι ο αιτών δεν είναι έλληνας πολίτης ή πολίτης της Ε.Ε. ή της Ε.Ζ.Ε.Σ. (ομόφ.)

Επί του τρίτου υποερωτήματος παρέλκει η έκδοση γνωμοδότησης.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση εδώ.

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send