logo-print

Δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός του ΕΦΚΑ άνω των 40.000 Ευρώ (ΝΣΚ)

ΝΣΚ: Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο για τον συμβιβασμό

21/09/2018

25/09/2018

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ' αριθμ. 148/2018 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με το αρμόδιο όργανο για τον δικαστικό ή εξώδικο συμβιβασμός του ΕΦΚΑ άνω των 40.000 Ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ρώτησε εάν:

1. Το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου που λειτουργεί στον ΕΦΚΑ και (ή) η Τριμελής Επιτροπή έχουν τη νομική δυνατότητα να συζητήσουν και να αποφασίσουν για την συμβιβαστική επίλυση της κατωτέρω αναφερόμενης διαφοράς, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 17, 19 του ν. 3086/2002. 

2. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει νομική δυνατότητα να υποβληθεί το αίτημα συμβιβασμού στο ΝΣΚ και σε αρνητική περίπτωση νομιμοποιείται το ΔΣ του ΕΦΚΑ να συζητήσει και να αποφασίσει για το επίδικο ζήτημα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Α2 Διακοπών), στην Τριμελή Επιτροπή που λειτουργεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΕΦΚΑ κατά τις διατάξεις του ΝΣΚ εισάγονται υποθέσεις δικαστικού ή εξώδικου συμβιβασμού των οποίων το αντικείμενο δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες υποθέσεις δικαστικού ή εξώδικου συμβιβασμού, με αντικείμενο άνω των 40.000 ευρώ, όπως η διδόμενη στο ιστορικό υπόθεση, δηλαδή οι κατά τεκμήριο σοβαρότερες λόγω ποσού, επιφυλάχτηκαν υπέρ της αρμοδιότητας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ. (πλειοψ.)

Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της υπόθεσης και των σοβαρών ζητημάτων που εγείρονται από αυτήν, τα οποία αφορούν την οργάνωση και την λειτουργία του ΝΣΚ και ειδικότερα του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΕΦΚΑ, το ερώτημα παραπέμπεται προς επίλυση στην Ολομέλεια του ΝΣΚ.

Επί του ζητήματος εκδόθηκε η 154/2018 γνωμοδότηση της Β' Ολομέλειας ΝΣΚ, η οποία δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΝΣΚ.

Η γνωμοδότηση 148/2018 είναι διαθέσιμη εδώ.

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send