logo-print

Διευκρινίσεις Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Απάντηση σε ερώτηση βουλευτή με θέμα «Πάντα νομικώς ενεργές οι γερμανικές αποζημιώσεις»

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος, με θέμα «Πάντα νομικώς ενεργές οι γερμανικές αποζημιώσεις».

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου:

Όπως είναι ευρέως γνωστό, σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη συνέργεια τον εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης, βάσει των οριζόμενων στο άρθρο 923 του ΚΠολΔ: "Αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένη άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης", επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ με την υπ' αριθ. 22/2007 απόφαση της Ολομελείας αυτού, αποφάνθηκε ότι: «Η αρμοδιότητα τον Υπουργού Δικαιοσύνης περιορίζεται, κατά την έννοια της διατάξεως αυτής, αποκλειστικώς στην εκτίμηση της σκοπιμότητας, ως προς την χορήγηση της αδείας προς επίσπευση της εν λόγω αναγκαστικής εκτελέσεως, από της πλευράς της μη διαταράξεως των ομαλών σχέσεων της Χώρας με το εμπλεκόμενο αλλοδαπό Κράτος.».

Σας επισημαίνουμε ότι κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί δημοσίως οι εκπρόσωποι των ανώτατων πολιτικών θεσμών της πατρίδας μας, ήτοι: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης, χαρακτηρίζοντας "νομικά ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες" τις νόμιμες αξιώσεις της Ελλάδας, τόσο για το -κοινώς ονομαζόμενο- "κατοχικό" δάνειο, όσο και τις εν γένει αποζημιώσεις των θυμάτων από εγκλήματα πολέμου, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το ζήτημα των «γερμανικών επανορθώσεων», προκειμένου να ληφθεί απόφαση από την εθνική αντιπροσωπεία.

Προσφάτως, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος, σε επίσημη συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο τον Γερμανικού Κοινοβουλίου κα Claudia Roth, έθεσε επίσης το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το ζήτημα, των λεγόμενων «πολεμικών επανορθώσεων» αποτελεί μία υπόθεση που διαθέτει νομική και πολιτική όψη.

Η παρούσα Κυβέρνηση επιδιώκει τη συστηματική αντιμετώπιση όλων των πτυχών του εν λόγω ζητήματος, στο πλαίσιο της οποίας καλείται να συγκεράσει την ιστορική μνήμη και τις νομικές αξιώσεις της χώρας, με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί το επιβαλλόμενο, από το Δίκαιο, αποτέλεσμα.

Πολιτειολογία
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send